Skoleelever: Energidrik-forbud er den nemme løsning

Skolerne skal indgå i dialog med eleverne, inden de forbyder energidrikke i skoletiden, mener Danske Skoleelever.

Foto: ALLAN LUNDGREN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tranebjerg Skole på Samsø har netop forbudt energidrikke i skoletiden, og formanden for Danske Skoleelever, Vera Rosenbeck, mener, at det er et problem, at der ikke var dialog med eleverne inden. Det er for nemt for skolerne blot at indføre forbud og regler i stedet for først at tage eleverne med på råd.

- Hvis det er et reelt problem i undervisningen, at eleverne er overenergiske på grund af energidrikke, så er det noget, man skal snakke om. Det er vigtigt, at forbuddet aldrig nogensinde bliver den nemme løsning, fordi man ikke ved, hvordan man skal indgå i en dialog. Hvis man vil ændre elevernes adfærd, så synes vi simpelthen, det er så vigtigt, at en af grundstenene er dialog med eleverne, siger Vera Rosenbeck.

Nogle af eleverne på Tranebjerg Skole kunne tylle tre-fire dåser med koffeinholdig læskedrik ned om dagen, og problemet var blevet så stort, at den eneste løsning var et forbud, fortæller skoleinspektør Anders Jespersen. Men han erkender, at skolebestyrelsen måske skulle have haft en dialog med eleverne inden.

- Vi kunne godt have taget eleverne med på råd, men vi valgte den omvendte løsning, for det var vigtigt for os at reagere på problemet her og nu. Vi vurderede ikke, at dialog og oplysning kunne få eleverne til at stoppe med at indtage store mængder energidrikke. Det var nemmere bare at indføre et forbud, siger han.

Energidrikke indeholder ifølge Fødevarestyrelsen dobbelt så meget koffein som eksempelvis cola, og det store forbrug førte til så mange adfærdsproblemer blandt eleverne, at Anders Jespersen fandt det nødvendigt at indføre forbuddet.

- Lærerne rapporterede, at flere af eleverne virkede hyperaktive og i andre tilfælde helt sløve og uoplagte. Der var flere og flere, der var begyndt at tage dem med i skole i den seneste tid, og det var derfor, vi reagerede. For de har jo ikke godt af det, siger han.

Vera Rosenbeck erkender, at et forbud mod energidrikke kan være den bedste løsning.

- Men man skal bare sørge for, at forbuddet ikke bliver det, man indfører, fordi man ikke kan overskue at håndtere problemet på anden vis. Man kunne eksempelvis have talt med elevrådet om, hvad de ville foreslå som en løsning, siger hun.

Kolding Realskole og Kerteminde Skole er også eksempler på de foreløbigt få skoler, der har indført et forbud mod energidrikke i skoletiden. I 2010 var der dog flere fritidsklubber, der forbød de koffeinrige drikke.