Skole har fået rød smiley: Elever går med nåle som knojern og har brækket lærers finger

Vold og trusler mod lærere er hverdag på en fynsk folkeskole. Lærerne bliver dagligt udsat for fysisk vold - blandt andet har en lærer fået brækket sine fingre bagover. Skolen er nu blevet mærket med en rød smiley af Arbejdstilsynet.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

På Langeskov Skole på Fyn oplever lærerne ofte vold og trusler fra børnene, skriver Fyens Stiftstidende.

På afdelingen Pilen, der huser skolens SFO og årgangene 0. til 3. klasse samt specialklasser for hele kommunen, bliver lærerne mødt af kommentarer som »du skal dø«, »jeg henter en kniv derhjemme og tager med«, »fede pikslikker« og luder«. Det fremgår af en rapport fra Arbejdstilsynet.

Rapporten beskriver, hvordan lærere ofte bliver udsat for fysisk vold i form af spark, bid, slag, spyt, skulderskub og kasten med sten. En lærer har fået brækket sine fingre bagover, mens elever har brugt nåle som knojern.

Der er ifølge rapporten registreret 15 eksempler på vold i skoleåret 2016-17. Det er i alle tilfælde vold, der har ført til synlige resultater i form af blå mærker, sår, hul på bukser og på hud og en brækket tommelfinger.

Skolen er derfor blevet mærket med en rød smiley af Arbejdstilsynet.

Berlingske kunne tidligere på måneden fortælle, at der er sket en signifikant stigning i andelen af lærere, der udsættes for vold i helt almindelige folkeskoler. Ifølge tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø angav 19,3 procent af de adspurgte lærere i 2016, at de havde været udsat for vold på arbejdspladsen inden for det seneste år, mens den tilsvarende andel i 2012 var 13 procent.

Det er langt fra altid, at lærerne registrerer voldstilfældene officielt. Det skyldes blandt andet tvivl om, hvad der egentlig skal registreret, samt tidspres, da forældre skal kontaktes, hver gang der laves en registrering.

Folkeskolen på Fyn har ikke kun problemer med vold fra eleverne. Der er i alt givet fire påbud på baggrund af Arbejdstilsynets besøg i sommer. Påbuddene drejer sig om temperaturer og akustikforhold i lokalerne, at der skal være styr på den psykiske førstehjælp, og at skolen skal forebygge og håndtere vold.

Arbejdstilsynet har krævet, at både forebyggelse og håndtering af vold og psykisk førstehjælp på Pilen skal være på plads senest den 1. marts 2018.