Skohandlerens exit

Transport- og energiminister Flemming Hansen siger farvel efter 23 år i politik.

Han har levet med tilnavnet skohandleren, lige siden han satte sine ben på Christiansborg som nyvalgt folketingsmedlem tilbage i 1984.

Og det er der en god grund til. Flemming Hansen, 68 år, er uddannet skohandler i 1973. Kendt i det jyske for sine forretninger Holst Sko i henholdsvis Vejle, Fredericia, Horsens, Odense, Esbjerg og Århus.

Efter næste valg kan han måske findes bag disken i forretningerne igen.

Mandag meddelte Flemming Hansen, at han forlader Folketinget efter næste valg. Han siger også farvel til den ministerpost, som partiformand Bendt Bendtsen gav ham, da regeringen tiltrådte 27. november 2001. Her blev han trafikminister. Ved sidste valg i februar 2005 blev han udnævnt til både transport- og energiminster.

På den post, som ofte kaldes øretævernes holdeplads, har Flemming Hansen ikke undgået kritik for sin håndtering af blandt andet DSB, den københavnske metro og BaneDanmark. Der var for eksempel de manglende informationer til Folketinget og rod i BaneDanmarks økonomistyring. Et rod, som Rigsrevisionen bad om at få strammet op på, ligesom ministeren fik en reprimande som ansvarlig minister.

Senest var der sagen om Flemming Hansens aktier i Deutsche Post og Siemens, som hører under eller grænser op til ministeriets ressortområde. For et par uger siden skilte ministeren sig af med aktierne.

Flemming Hansen er uddannet merkonom med speciale i finansiering. Politisk er karrieren gået igennem poster som erhvervspolitisk ordfører 1984-1994, markedspolitisk ordfører 1987-1989 og energipolitisk ordfører 1989-1990. Han var næstformand for Folketingets Erhvervsudvalg fra 1987-1990 og formand for Folketingets Valutaudvalg 1988-1994 og Skatte- og Afgiftsudvalget 1994-1998.