Skønhedsklinikker skal under kontrol

Der skal ryddes op i skoven af uheldige fejlbehandlinger, mener Sundhedsstyrelsen.

Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Sundhedsstyrelsen vil have gjort op med mange års lovløse tilstande på danske skønhedsklinikker og privathospitaler. Fremover skal alle klinikker og behandlere godkendes og registreres, før de får lov at foretage selv helt enkle kosmetiske behandlinger, skriver Politiken tirsdag.

Samtidig skal det være forbudt at behandle patienter under 18 år, og det skal være nemmere at klage over fejlbehandlinger.

Det fremgår af en ny bekendtgørelse om kosmetisk behandling, som Sundhedsstyrelsen netop har sendt i høring. Efter planen skal reglerne træde i kraft 1. september, skriver Politiken.

»De seneste år er det kosmetiske marked blevet stedet, hvor alle uden forstand på kroppen eller helbredstilstande i øvrigt har slået sig ned. Det udgør en fare for patienterne«, siger kontorchef i Sundhedsstyrelsen Anne Mette Dons til Politiken om de mange klinikker, der har etableret sig.

I dag findes der ingen statistik over antallet af fejlbehandlinger. Men sidste efterår slog hudlægerne i Dansk Dermatologisk Selskab alarm. På bare ti dage indsamlede de 35 eksempler på fejlbehandlinger. Skaderne omfattede grimme ar og eksempler på, at behandlere overså forstadier til modermærkekræft og andre former for hudkræft.

»Der er alt for mange tilfælde af hudskader. Det er problematisk«, siger Anne Mette Dons.

Derfor har Sundhedsstyrelsen i bekendtgørelsen stort set afskåret kosmetologer og sygeplejersker fra at udføre kosmetiske hudbehandlinger med laser og det såkaldte IPL - Intenst Pulserende Lys.

I stedet kan de få lov til at arbejde som medhjælpere under en ansvarlig hudlæge. Det er Folketinget, der har givet Sundhedsstyrelsen hjemmel til at bestemme, hvilke autoriserede personer der må udføre hvilke kosmetiske behandlinger.

Men sygeplejersker og kosmetologer kalder det for en katastrofe, at Sundhedsstyrelsen på denne måde giver hudlægerne monopol på laserbehandling. De beskylder Sundhedsstyrelsen for at have rådført sig med inhabile læger, der selv er direktører for eller medejere af privatklinikker, der udfører laserbehandlinger.

»Lægerne har en egeninteresse i at holde sygeplejerskerne ude af markedet. Der er ikke dokumentation for, at det er sygeplejerskerne, der fejlbehandler patienterne«, siger 2. næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorthe Steenberg til Politiken.

Hos Sundhedsstyrelsen ved man godt, at flere skønhedsklinikker med laserapparater er »kede« af stramningerne.

»Men det, vi ser på, er, hvad der er sikkert for patienterne. Det er det, vi må fastholde«, siger Anne Mette Dons.

Kilde: Politiken