Skiltet med »bederum« bliver hængende - indtil videre

Ledelsen på professionshøjskolen UCC har efter et møde i dag besluttet at holde ekstra øje med et bede- og refleksionsrum på Carlsberg Campus, efter at der er blevet klaget over det.

Studerende ved Campus Carlsberg, da det åbnede tidligere i år.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skiltet med »bederum« bliver indtil videre hængende ved døren ud for lokale W1-03 på professionshøjskolen UCCs ny Campus Carlsberg.

Sådan lyder meldingen fra rektor Laust Joen Jakobsen, efter at det i dag er kommet frem, at der er opstået ballade omkring et bede- og reflektionsrum på Campus Carlsberg på Vesterbro i København.

Dertil kommer, at der i det pågældende rum også er fundet materiale fra den kontroversielle, islamiske organisation Hizb ut-Tahrir.

Ved døren til lokale W1-03 er skilte påskrevet »bederum« og »refleksionsrum«.

Rektoren har sammen med direktionen på et måde tidligere i dag diskuteret sagen om såvel bede- og refleksionsrummet som papirerne fra Hizb ut-Tahrir.

UCC oplyser i en pressemeddelelse, at »direktionen har besluttet at følge debatten og brugen af refleksions- og bederummet nøje i de næste måneder for at kunne vurdere, om det giver anledning til yderligere konflikt og problemer. Det er direktionens vurdering, at der ikke er nogen større konflikt blandt de studerende om refleksions- og bederummet på nuværende tidspunkt«.

Direktionen henviser til, at det er de studerendes egen vurdering, som den kommer fra de Studerendes Råd på Campus Carlsberg. Direktionen henviser desuden til, at der på en lang række andre offentlige institutioner er såvel bede- som refleksionsrum. Det gælder sygehus og deres kapeller, men også steder som CBS, VIA University College og Københavns Universitet.

»Det er svært at vurdere, hvor stort problemet omkring refleksions- og bederummet på Campus Carlsberg er lige nu. Vi har kendskab til en enkelt konfliktsituation, men har ikke hørt om andre. Derfor har vi valgt, at se tiden an og følge brugen af refleksions- og bederummet nøje. Så lige nu vil vi ikke sætte særlige retningslinjer eller ændringer i værk,« siger rektor.

Derfor bliver de to skilte også hængende indtil videre.

UCCs ledelse oplyser samtidig, at der fremover ikke vil blive holdt særligt øje med, om studerende medbringer materiale fra f.eks. Hizb ut-Tahrir. Men hvis studerende skulle bede om tilladelse til at omdele materiale fra organisationen eller afholde et møde med dem på campus, ville de få et klar nej, lyder det.

Balladen om bederummet begyndte, da Jyllands-Posten i dag kunne fortælle, hvordan en studerende klaget til ledelsen over, at muslimske medstuderende forlanger, at andre studerende skal forlade refleksionsrummet, når de skal bede.

På UCC uddanner de studerende sig bl.a. til lærere, pædagoger og sygeplejersker.

Det er lærerstuderende David Heval, der har klaget til ledelsen. Han fortæller til Jyllands-Posten, at han flere gange har siddet og slappet af i en af massagestolene i rummet og så oplevet, hvordan muslimske kvinder har kritiseret ham, fordi han ikke ville forlade lokalet, når de skulle bede.

»Andre var så konfliktsky, at de bare gik, men for mig er det et grundlæggende princip, at en skole er et religionsneutralt sted, og at jeg har lige så meget ret til at være der, som de har,« siger han til avisen:

»Lærerfaget er et ædelt hverv, hvor vi skal ud at lære børnene sekulære, demokratiske værdier og medborgerskab. Med en mentalitet, hvor man under sin uddannelse kræver religiøs særstilling og forulemper medstuderende, der ikke imødekommer ens krav, da bliver man bekymret for, hvilke mennesker der skal undervise vores børn.«