Skilt ad fra deres mænd: Barnebrude græder, besvimer og truer med selvmord

Foto: Bent K Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et selvmordsforsøg og tre akutte indlæggelser. Det har haft konsekvenser, at integrationsminister Inger Støjberg (V) den 10. februar krævede, at de i alt 32 par, hvor den ene part er under 18 år, blev adskilt fra hinanden på asylcentrene.

Det viser et notat fra Røde Kors til Udlændingestyrelsen, som metroxpress har fået aktindsigt i.

»Reaktionerne omkring adskillelse af de mindreårige i ægteskab har været voldsom ... Der har været megen gråd, besvimelser, selvmordstrusler og selvskadende adfærd,« står der i notatet, der bygger på otte sager med par uden børn.

Røde Kors advarer om, at det vil blive endnu værre at adskille par med børn:

»For de unge par, der har børn, finder vi det dybt bekymrende, at børnene uden forudgående individuel vurdering af familiens situation skal adskilles fra den ene af deres forældre.«

Kan være hensigtsmæssigt at lade dem blive sammen

Folketingets Ombudsmand gik ind i sagen, da et syrisk par klagede, og han udtalte den 11. maj, at retningslinjerne på området skal uddybes.

Udlændingestyrelsen har derfor genåbnet sagerne, og ministeriet vil i løbet af sommeren komme med nye retningslinjer.

Vicedirektør Louise Holck, Institut for Menneskerettigheder, skriver ifølge metroxpress:

»Er ægteskabet frivilligt og aldersforskellen ikke særlig stor, kan det være mere hensigtsmæssigt at lade parrene blive sammen, hvis det er det, de selv ønsker.«

En af de otte sager er en pige på 14, som har en mand på 28 år.

Vejen ud af tvangsægteskab

Metroxpress har forgæves forsøgt at få oplyst, hvordan det er gået med de øvrige 24 par, der er blevet adskilt.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) skriver i et svar til metroxpress:

»Tvangsægteskaber er desværre et velkendt begreb i en række lande, og vi bliver nødt til at tage ansvar for, at det ikke forekommer her. Derfor skal pigen væk fra sin voksne ægtefælle eller samlever, så de danske myndigheder kan vurdere familien. Det vil nogle unge piger reagere imod, mens det for andre kan blive vejen ud af et tvangsægteskab.«

Både De Radikale og Enhedslisten langer voldsomt ud efter regeringen for at skille par, der har fået eller venter børn, fordi den ene er under 18 år. Der er således flere par blandt de 32, hvor ministeriet har oplyst Folketinget, at manden er 20 år og kvinden 17 år.

»Jeg synes, det er hul i hovedet, at man ikke laver individuelle vurderinger af de her par, så man kan adskille ægteskaber med tvang fra reelle familier. For det er klart, at hvis man først har fået børn sammen, så er det meget hårdt at blive tvunget til at leve adskilt af myndighederne. Mange af de her er jo oven i købet flygtet langvejs fra og har kun hinanden,« siger Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen til metroxpress.

Hun bakker op om Røde Kors’ idé om at lave særlige familiecentre for de unge par.

De Radikales Sofie Carsten Nielsen bakker op:

»Det lyder alvorligt. Som jeg også sagde dengang, så skal der tages individuelle hensyn. Der skal tages hensyn til barnets tarv. Det gælder både barnet, der er mor, og det mindre barn,« siger hun til metroxpress.