Skilsmisser og pap-børn i bryllupstalen

Biskop Erik Norman Svendsens tale til Marie og Joachim ved deres bryllup i Møgeltønder-kirke bar langtfra præg af stiv andægtighed. I talen tog biskoppen livtag med konkrete og for mange mennesker almindelige forhold, som det nye royale ægtepar kommer til at leve under.

Skilsmisser og pap-børn i bryllupstalen - 1
"Når man mødes i jeres alder, følger der nogen gange børn med ens elskede, sagde Erik Norman Svendsen i sin tale til brudeparret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

”I har begge på hver sin måde haft skilsmisser tæt inde på livet, og I har været forelsket i andre før I mødtes,” sagde Erik Norman Svendsen. ”Prins Joakim har fra sit tidligere ægteskab to dejlige sønner: prins Nikolai og prins Felix, som også er med i dag. Jeres ja til hinanden omfatter også et ja til de to, som en vigtig del af jeres fællesskab. Det er for jer, som for mange andre par i dag således, at når man mødes i jeres alder, følger der nogen gange børn med ens elskede.”

Biskoppen understregede som ventet vigtigheden af, at Marie og Joachim kan sige ja/oui til hinanden i medgang og modgang livet igennem med de forpligtelser, det giver parterne. Men, som han sagde helt i tråd med nutidens opfattelse af ægteskabet:: ” pligten skal være forbundet med lyst, hvis det skal være kærlighed.”

Direkte henvendt til den kommende prinsesse og stedmor sagde Erik Norman Svendsen:

”Kære Marie Cavallier! De kommer som den, der både kan give en ekstra hånd og et ekstra smil til de to prinser, ikke mindst når de opholder sig på Schakenborg, hvor De og prins Joakim har deres hjem.”

Han gav også en lille albue i siden til den aktuelle debat om fremmede kulturers position i Danmark. Efter at have konstateret., at det nybagte ægtepar altid vil have Frankrig og det franske sprog tilfælles og "inspirere dem til et godt samliv” fortsatte han:

”Måske er vi danske ikke altid så gode til at værdsætte andre landes kulturer og sprog. Vi vil jo gerne værne om vores eget og frygter, at vi som en lilleputnation har svært ved at klare os i konkurrencen med de store. Den fare er nu til at overse, når man bor og lever et så historisk og kulturelt rigt sted som Møgeltønder. Her har det danske altid taget livtag med den store omverden og klaret sig.”