Skilsmisser er en rigtig god forretning

Særligt unge par betaler gerne for foredrag, kurser og parterapeut for at knække de høje skilsmissekurver, siger eksperter.

Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skilsmisseskolen, skilsmisseforedrag og skilsmisserådgivning på nettet. Skilsmisse er blevet en god forretning.

Opblomstringen af skilsmisseindustrien herhjemme skyldes, at særligt unge par kæmper mere end nogensinde for at undgå at ende i en skilsmisse. Det siger både psykolog og brevkasseskribent Charlotte Clemmesen og sexolog Karen Sveistrup.

Parrene søger derfor oftere professionel hjælp for at genfinde gløden, hvis de har mistet sexlysten eller evnen til at kommunikere med hinanden. Og de er villige til både at betale for foredrag, kurser, gode råd og terapi for at få forholdet til at fungere igen.

»Mange fra den generation af unge, som i dag bliver gift og får børn, er selv skilsmissebørn.

De har oplevet at leve som nomader, og pendle frem og tilbage mellem forældrene. De smertefulde oplevelser vil de i hvert fald ikke byde deres børn, og derfor forsøger de at snakke med professionelle, inden det går galt,« siger sexolog Karen Sveistrup.

Hun er med i ekspertpanelet på det nye site skilsmisseraad.dk, som har eksisteret siden 7. marts i år, og som allerede har mellem 300-500 besøgende dagligt.

Mere egoistiske

Det hænger ifølge Karen Sveistrup sammen med, at vores syn på parforhold og kærlighed har ændret sig de seneste år, så det i dag er kærligheden, der os skiller, frem for døden.

»Vi er blevet mere egoistiske, og vores egne behov er blevet vigtigere end noget andet. Det er i virkeligheden zappekulturen og brug-og-smid-væk-mentaliteten, der også gør, at så mange ender i skilsmisser. Men heldigvis er der kommet mere fokus på at forsøge at redde forholdet, inden det går galt,« siger hun.

Mere udbredt at søge hjælp

Det er en tendens, som psykolog Charlotte Clemmesen er enig i. Unge par er bevidste om, at skilsmisse er en absolut realitet, hvis de ikke kæmper for forholdet.

»Tiden er til at gøre et større stykke arbejde for at få parforholdet til at lykkes,« siger hun.

En af initiativstagerne bag skilsmisseraad.dk, Mette Haulund, ser da også en lysere fremtid for sig med færre skilsmisser.

»Mange vil faktisk gerne hinanden, og jeg tror, at vi i fremtiden kan undgå mange skilsmisser, fordi det er blevet mere udbredt at søge hjælp til at løse problemerne, inden de når til skilsmisse.«