Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er sjældent let og ukompliceret, når mor og far bliver skilt, og især volder børnene problemer. 19 pct. af alle skilsmissepar ender i slagsmål om de kære små, viser en ny Epinion-undersøgelse lavet for advokatfirmaet Advodan. Og baggrundene for skænderierne har ændret sig siden forældreansvarsloven trådte i kraft i 2007.
»Det er ikke længere så relevant at skændes om forældremyndigheden, da den i de fleste tilfælde er fælles.
I dag skændes de om samvær, dagligdagsting og hvor barnet har bopæl, da man så kan flytte med barnet. Det er jo et trumfkort, og samtidig har det nogle økonomiske fordele,« siger Henriette Houmann-Hammer, advokat i Advodan.
Siden forældreansvarsloven er flere og flere stridigheder endt i statsforvaltningen og retten. Samværssager er siden 2007 steget fra 15.975 til 17.953 i 2010, og sager hvor den ene forælder nægter at udlevere barnet til modparten, er siden 2007 steget med næsten 40 pct.
Men det stigende antal sager er stik imod hensigten med den omdiskuterede lov, som skulle sikre barnets tarv blandt andet med fælles forældremyndighed som udgangspunkt.
»Det er rigtig skidt, hvis forældre skændes om børnene. Det påvirker børnene i en meget negativ retning. De kan blive mere sårbare, føle sig angste og utrygge, og det kan påvirke deres adfærd over for kammerater. Ingen kan jo holde ud at leve i en atmosfære, som er præget af skænderier og konflikter.Det kender vi jo også fra os selv,« siger Mai Heide Ottosen, seniorforsker i Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI.
Hun vil ikke vurdere, om forældreansvarsloven i det store hele har været god eller dårlig, da hun senere på året skal være med til at evaluere den.
Barnets tarv frem for forældrenes
Det vil Bente Boserup fra Børns Vilkår derimod. Organisationen har netop udarbejdet sine anbefalinger i forbindelse med den samlede evaluering, som Familiestyrelsen kommer med til efteråret.
»Spørger man børnene, har forældreansvarsloven ikke gjort det bedre for dem. Det ser ud som om, der er kommet endnu større mulighed for konflikter mellem forældrene. Og mange af dem bliver ikke løst, fordi loven sender så kraftigt et signal om, at forældrene skal deles om børnene, også selvom de ikke kan samarbejde,« siger Bente Boserup, souschef i Børns Vilkår.
Også på Christiansborg holdes der øje med forældreansvarsloven. Venstres familieordfører, Louise Schack Elholm, medgiver, at det vækker bekymring, når børn kommer i klemme mellem stridende forældre, men at der er gang i mange undersøgelser i forbindelse med evalueringen senere på året.
»Vi hører om sager, der lyder meget beklagelige, og derfor er vi ved at undersøge grundigt, hvordan loven virker, og om der er nogle ting, vi skal ændre.
Jeg synes, loven tager et godt udgangspunkt, men det er vigtigt, at vi følger op på den, nu hvor den skal revideres. Det er børnene, vi snakker om, og det er vigtigt, vi tager dem seriøst og hele tiden kigger på, hvad vi kan gøre bedre,« siger Louise Schack Elholm Også på den modsatte fløj vækker loven bekymring. Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen, mener heller ikke, at loven fungerer, som den er nu.
Hun peger på, at loven bør revideres, så det bliver præciseret, at barnets tarv går forud for forældrenes tarv.