Skilsmisse kan sende økonomien helt i knæ

Det er dyrt at blive skilt, viser nye beregninger. Ofte må begge parter indstille sig på en lavere levestandard efter bruddet, siger privatøkonom Las Olsen.

Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye møbler, børnebidrag til eks’en og regninger, der bliver sværere at betale. Sådan kan hverdagen nemt se ud efter en skilsmisse, hvor en skrabet økonomi som følge af bruddet ikke er usædvanlig.

Økonomien er måske ikke det første, du tænker på, når du bliver skilt, eller har planer om at blive det. Men det bør du i høj grad have med i dine overvejelser, mener Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank, og som har særlig fokus på skilsmisser.

»Det er en dyr »fornøjelse« at blive skilt. Selv om du kan få børnebidrag og andre tilskud, så bliver økonomien pludselig stram, fordi du er alene om at betale de faste dyre udgifter som bolig og mad,« siger han.

Las Olsen har ifølge BT foretaget nogle nye beregninger af, hvordan økonomien forandres efter en skilsmisse. Han har taget udgangspunkt i en familie med to børn, hvor huset, bilen og børnene skal fordeles.

I tre forskellige scenarier har han regnet sig frem til det rådighedsbeløb, som hver forælder skal leve for i sit nye liv.

Konklusionen er klar: Det er langtfra billigt at blive skilt.

»Udgangspunktet for en voksen med to børn er, at de skal have 11.000 kroner at leve for om måneden, mens en voksen uden børn skal have 6.000 kroner. Uanset scenarie må man forberede sig på en hverdag, hvor der ikke er råd til at forkæle sig selv, da rådighedsbeløbet er halveret i forhold til tidligere. At blive skilt vil som regel indebære, at man går ned i levestandard,« siger han.

Aldrig tidligere har der været så mange skilsmisser i Danmark. De nyeste tal fra 2013 viser, at 18.858 ægteskaber - næsten hvert andet - er gået i stykker. Det er 3.000 flere end året før.

Las Olsens beregninger tager udgangspunkt i, at forældrene deler deres formue imellem sig uden omkostninger til advokater.

Selv om skilsmissen kan ende med at blive en kamp for mange tusinde kroner, så kan du selv være med at gøre en mulig skilsmisse billigere.

Det kan, ifølge Las Olsen, gøres ved, at begge deltager i parrets økonomi, mens man stadig er gift.

»Det giver en bedre forståelse for dem begge af, hvad pengene bliver brugt på. Og selv hvis skilsmissen ikke kan undgås, er det vigtigt, at parret forholder sig til de økonomiske konsekvenser, det har at blive skilt,« siger han.