Skidt og snavs, larm og hærværk er problemer, som personer med lave indkomster langt oftere oplever

De, der tjener mindst i Danmark, er i højere grad plaget af problemer i boligen. Ifølge Danmarks Statistik melder gruppen om væsentligt flere problemer end den del af befolkningen, som tjener mest.

Danmarks Statistik har i en undersøgelse sammenlignet svar fra dem, der tjener mindst, og dem, der tjener mest. Personer med lavere indkomster oplever i væsentlig højere grad problemer i forhold til boligen. Billedet er fra Frederiksberg, Lyøvej 12, hvor der er revner i vægge og søjler, tynde, slidte døre, og ingen brandtrappe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mørke rum, larm og støj, skidt og snavs samt hærværk og vold i nabolaget er problemer, som en del af befolkningen plages af i højere grad end andre.

Og ja, du gættede rigtigt: Det er dem, der ikke tjener mest, der er tale om.

Nye tal fra Danmarks Statistiks (DST) levevilkårsundersøgelse viser, at problemer såsom støj fra naboerne, forurening og kriminalitet opleves væsentligt oftere af personer, der har lave indkomster, end de gør blandt dem, der tjener mere end medianindkomsten.

I undersøgelsen indgår oplysninger fra cirka 6.200 husstande omfattende 14.000 personer.

Blandt husstandene finder 9,5 procent af beboerne, der tjener under 60 procent af medianindkomsten, at deres bolig er mørk, og at der ikke er tistrækkeligt med dagslys. 3,5 procent af dem, der tjener over medianindkomsten, svarer i undersøgelsen det samme.

Medianindkomsten er det beløb, hvor halvdelen af befolkningen har en lavere indkomst og den anden halvdel har en højere indkomst. Medianen er altså udtryk for indkomsten i en familie, der ligger lige netop midt i indkomstspektret.

Støj fra naboer eller udefra såsom trafik, forretninger, industri eller lignende er problemer, som 30,6 procent af dem, der tjener under 60 procent af medianen, oplever. Samme problem gør sig gældende for 16,9 procent af dem, der tjener over medianen.

»Generelt gælder det formentlig, at man med penge har bedre mulighed for at købe sig til lys og stilhed, men der er jo fortsat risikoen for indbrud. Og hvad angår forurening, er det primært et problem i den laveste indkomstgruppe, mens det virker til at være ens på tværs af mellem- og højindkomstgrupperne,« forklarer dataansvarlig i DST Daniel F. Gustafsson i en pressemeddelelse.

I sidste uge kunne man her i avisen læse om beboere i Frederiksbergs kommunalt ejede beboelsesejendomme, som var fortvivlede over rækken af fejl og mangler i deres hjem.

Flere af de kommunale ejendomme var behæftet med fejl og mangler, der ifølge beboerne ikke blev udbedret. Ifølge Socialdemokratiet og Enhedslisten huser de kommunale boliger nogle af kommunens allermest ressourcesvage.

Danmarks Statistik oplyser, at problemer, der handler om forurening, snavs eller andre miljømæssige problemer i nabolaget, berører 15,9 procent af dem, der tjener mindst, og 9,9 procent af dem, der tjener mest.