Skibsinspektør: Skandale at bremse viden om færgebrand

Danske myndigheder fik allerede i 2014 besked om, at skibsinspektør havde vigtig viden om Scandinavian Star.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede for halvandet år siden skrev den nu pensionerede danske skibsinspektør Flemming Thue Jensen til Søfartsstyrelsen, at han var parat til at tale med norsk politi om brandene på færgen Scandinavian Star i 1990.

Ifølge Politiken fik både Justitsministeriet og Rigsadvokaten meddelelsen om, at den nu pensionerede danske skibsinspektør, som dengang stadig var ansat i Søfartsstyrelsen, ønskede at bistå de norske myndigheder i sagen.

Men de danske myndigheder gik ikke videre til norsk politi med oplysningen, skriver Politiken. Og det undrer Flemming Thue Jensen.

- Det er en skandale. Men det er ikke mit bord at vurdere det, siger han.

Norsk politi genoptog i 2014 efterforskningen af mordbrandene, der kostede 159 mennesker livet.

Thue Jensen fortæller, at han og en kollega i den forbindelse skrev til Søfartsstyrelsen, at hans konklusion var, at brandene var en bevidst, ond handling, der kun kunne være udført af dele af skibets besætning eller af en person med indgående kendskab til skibet.

- Var det en spontan handling? Nej, det var en planlagt handling. Der er flere indikationer herfor, skrev Flemming Thue Jensen til Søfartsstyrelsen. Det læser han op for Ritzau.

Til sidst i mailen skrev han og kollegaen:

- Vi hilser genåbningen af brandsagen velkommen. For nu endelig at få sat tingene på plads vil vi nu som privatpersoner tilskrive politimesterembedet i Oslo og stille os til rådighed for efterforskningen.

Ifølge Politiken skriver Rigsadvokaten i et svar til Folketingets Erhvervsudvalg, at Flemming Thue Jensens henvendelse havde mere overordnet karakter og ikke indeholdt konkrete bevisfund.

Derfor vurderede de danske myndigheder ikke, at der var anledning til at rette henvendelse til Oslo Politi.

Ifølge Flemming Thue Jensen lovede han i 2014 Søfartsstyrelsen, at han ikke ville kontakte norsk politi angående efterforskningen uden at have talt med Søfartsstyrelsen først.

Efter sin pension valgte Thue Jensen at gå til medierne med sin viden.

/ritzau/