Skepsis over for årligt sundhedstjek

Sundhedstjek af store grupper af mennesker kan give gode resultater. Men der er næppe ressourcer til at undersøge samtlige danskere hvert år, vurderer eksperter.

Det kan blive en dyr omgang, og det er tvivlsomt, om der er sundhedspersonale nok til at håndtere så stor en opgave. Man risikerer, at der ikke bliver tid til at tage sig af de patienter, der virkeligt er syge.

Socialdemokraternes forslag om at give alle 5,5 mio. danskere ret til et årligt sundhedstjek mødes med skepsis.

Begrundelsen for forslaget er, at mange sygdomme bliver mindre alvorlige, hvis de opdages og behandles tidligt, og at et sundhedstjek også kan være med til at forebygge mange sygdomme. Det er eksperterne enige i, men de kalder det urealistisk at lade samtlige danskere være omfattet af ordningen.

»Systemet vil blive lagt ned, hvis man begynder at sende breve ud til alle danskere en gang om året om, at nu skal de gå til læge. Det er der simpelthen ikke lægehænder nok til, og vi risikerer, at der ikke vil være ressourcer til at tage os af de svageste,« siger formanden for de praktiserende læger, Michael Dupont.

Han mener således, at man bør indskrænke målgruppen og gå efter nogle af risikogrupperne, som er svære at få til at gå til læge. Dermed er han på linje med sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der forleden foreslog at indføre sundhedstjek i ghetto-områder. Taksten for en såkaldt forebyggelses-konsultation hos en praktiserende læge er i dag på 211,14 kr., og det vil således løbe op i godt en mia. kr. om året, hvis blot en halv mio. danskere vælger at gøre brug af deres ret til et sundhedstjek.

Sygdomme opdages
Men et projekt i Ebeltoft i 90erne viste dog også, at der så kunne være penge at spare på sygehusene, fordi sygdommene blev fanget i opløbet. Her blev samtlige 30-49-årige tilbudt at deltage i et projekt med spørgeskema-, helbreds- og lægeundersøgelser, der betød, at deres risiko for at udvikle hjerte-karsygdomme blev kraftigt reduceret, og at der også ligefrem blev reddet liv ved den ordning. Der var dog ikke tale om et årligt tjek, og efterfølgende er det blevet diskuteret, om det overhovedet ville være muligt at indføre ordningen i stor skala på landsplan.

»Idéen om et sundhedstjek er udmærket, men på et tidspunkt med begrænsede ressourcer kan det næppe lade sig gøre hvert år og i forhold til alle danskere. Derfor bør man overveje at målrette det mod særlige grupper,« siger sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut.