Skepsis mod regeringens sygehusplan

Ligesom Socialdemokraterne er Ny Alliance skeptiske over for regeringens sygehus-centralisering og særligt planen om at samle specialisterne på få store hospitaler.

Foto: Kristian Sæderup Fold sammen
Læs mere

Regeringen må tænke alternativt i stedet for at rykke behandlingen længere væk fra borgerne.

Det mener Ny Alliance, der i sit ny sundhedsudspil vender sig mod regeringens planer om en omfattende centralisering og satsning på store, men fagligt stærke, hospitaler.

Dels stiller Ny Alliance spørgsmålstegn ved lukningen af en række skadestuer, dels finder partiet det problematisk, at en række mere specialiserede behandlinger kun udbydes i få, udvalgte byer.

»I centraliseringsjagten er man nået alt for langt væk fra at tænke på borgerens behov for nærhed. Udover besværet ved at borgeren må flytte sig 100 km for at komme til en forundersøgelse, så koster det altså også ressourcer for samfundet, fordi det kræver, at man får fri og evt. skal have en anden med sig, og den slags bør også indgå i det samlede regnskab,« siger Anders Samuelsen, der mener at regeringen i stedet må blive bedre til at tænke alternativt.

»Med ny teknologi bør der være større muligheder for, at man eksempelvis kan få gennemgået sit røntgenbillede af en ekspert fra Rigshospitalet eller for den sags skyld i udlandet, alt imens man sidder på sit lokale sygehus eller skadestue,« siger han.

Dermed er der lagt endnu en hindring ud for regeringens omfattende planer, der for nyligt blev kritiseret af den socialdemokratiske formand, Helle Thorning-Schmidt.

Og selvom Socialdemokraterne har mere fokus på at bevare de lokale akutmodtagelser, så glæder sundhedsorfører, Jens Peter Vernersen, sig over, at Ny Alliance vil hjælpe med at holde regeringen i kort snor.

»Centralisterne i sundhedssystemet skal altså ikke have held til, at der skal være 100 km til den nærmeste modtagelse, når man har været involveret i et færdselsuheld,« siger Jens Peter Vernersen.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra indenrigs- og sundhedminister, Lars Løkke Rasmussen, der i øjeblikket er på cykelferie, men Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen, afviser, at regeringens planer betyder mindre nærhed.

»Vi har lagt en række opgaver som genoptræning og forebyggelse fra amterne og ud i kommunerne, så der kan man virkelig tale om nærhed. Så er der så nogle specialiserede områder, hvor vi skaber nogle mere specialiserede enheder, men jeg tror, at danskerne er enige i, at når vi er lidt syge, vil vi have nærhed, når vi er meget syge, vil vi have kvalitet,« siger Birgitte Josefsen og advarer mod, at Ny Alliances holdning kan føre til episoder som da en gruppe kvinder fra Bornholm unødigt fik fjernet deres bryst.

»Det var nok ikke sket, hvis man havde haft en mere specialiseret enhed, hvor eksperterne var samlet, og jeg ved ikke, hvad Ny Alliance har tænkt sig, men vi er jo også nødt til at kigge på ressourcerne, og der er ikke råd til at have specialister på døgnvagt i alle kommuner.«