Skatteplan kan give skattesmæk

Regeringens udspil til en skattereform kan betyde, at danskerne på sigt skal betale mere i skat, end hvis regeringen bare havde fulgt loven. En teoretisk diskussion, mener de Konservative.DineOrd: Hvad synes du om de nye skattelettelser?

Færdigt arbejde. Erhvervs- og Økonomiminister Bendt Bendtsen (K), statsminister Anders Fogh Rasmussen og finansminister Thor Pedersen, efter at de havde præsenteret regeringens kvalitets- og skattereform. Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Selvom danskerne med de varslede skattelettelser i første omgang kan se frem til at stikke en større del af lønnen i egne lommer, er der måske ingen grund til at takke regeringen. Havde regeringen ingenting gjort, havde gevinsten for den enkelte formentlig været endnu større på sigt.

Ifølge både regeringens og de økonomiske vismænds beregninger vil der også de kommende år være overskud i den såkaldte Arbejdsmarkedsfond, og overskuddet vil stige markant om ca. ti år, hvilket ved lov skulle have udløst et tilsvarende markant faldende arbejdsmarkedsbidrag for alle danskere i job.

Den lov sætter regeringen ud af kraft for at finansiere et højere jobfradrag og en højere grænse for mellemskat og topskat, men alt i alt vil det give et negativt regnskab for danskerne, mener medstifter i Ny Alliance, Anders Samuelsen.

»Særligt de Konservative har kikset fatalt med denne aftale og afskrevet sig en model, der uværgeligt ville have ført til yderligere skattelettelser. Så der har de tabt en gevinst, de ellers havde på hånden, så borgerne formentlig bliver dårligere stillet, end de ellers ville være blevet,« siger han.

De Radikale foreslår selv at afskaffe reglen om arbejdsmarkedsfonden, men de mener, at alternativet skal være mere ambitiøst end regeringens udspil.

»Hvis man bruger de penge, så skal man også bruge dem på en virkelig sænkning af skatten på arbejde, frem for bare at finansiere skattestoppet. Man kan bruge arbejdsmarkedsfonden som finansiering til en langt mere effektiv konstruktion, der skaffer op mod 40.000 i arbejde,« mener finansordfører, Morten Helveg Petersen.

Overvismand i det Økonomiske Råd, Peter Birch Sørensen, bekræfter, at reglen om arbejdsmarkedsfonden i det meget lange løb ville have ført til større skattelettelser end regeringens pakke, men han mener omvendt, at man under alle omstændigheder ville have været tvunget til at afskaffe den generøse model.

»Overskuddet ville være blevet så stort, når vi kommer godt ti år frem, at det ville have være helt uholdbart at poste de penge ud som skattelettelser. Det ville ophæve store dele af velfærdsforligets gunstige effekter. I alle de beregninger, Finansministeriet hidtil har foretaget, har man haft forudsætningen, at bruttoskatten blev fastholdt,« siger Peter Birch Sørensen.

Skatteordfører hos de Konservative, Jakob Axel Nielsen, kalder det en noget teoretisk diskussion.

»Det, vi ved, er, at hvis vi ikke havde gjort noget, så ville danskerne næste år have fået en meget beskeden skattelettelse på 5000 kr. pr. million kr. de tjener. Hvordan arbejdsløshedstallene og dermed nedsættelsen af skatten vil udvikle sig længere ud i fremtiden, er jo et hypotetisk spørgsmål.«