Skatteministeren erkender grundlovsbrud

Venstres Kristian Jensen afviser at gå som skatteminister, men erkender at have brudt Grundloven med håndteringen af vinterens hjælpepakke til erhvervslivet.

Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Kristian Jensen (V) erkender at have brudt Grundloven med sin håndtering af hjælpepakken til erhvervslivet i februar måned.

Folketingets Udvalg for Forretningsorden udtrykker "stærk kritik" af, at skatteministeren i strid med Grundloven har administreret efter en lovgivning, der endnu ikke var blevet vedtaget i Folketinget.

Det erkender skatteministeren i dag.

- Jeg er enig i, at det er et brud på Grundloven og har selv erkendt det overfor Folketinget. Jeg har også beklaget det stærkt, at det er sket, siger skatteminister Kristian Jensen til Ritzau.

Reglerne var ikke vedtaget
På et pressemøde den 20. februar på virksomheden Coloplast fremlagde regeringen en hjælpepakke, der skulle lette byrderne for erhvervslivet ved at udskyde fristerne for betaling af a-skat, arbejdsmarkedsbidrag og moms.

Men allerede inden reglerne var vedtaget i Folketinget, begyndte Skatteministeriet at administrere efter reglerne.

- Vi har lavet en fejl. Den fejl både erkender jeg, og beklager jeg. Så er der spørgsmålet om, hvordan vi sikrer, at den ikke gentager sig, og det har vi taget hånd om i Skatteministeriet, siger Kristian Jensen.

Afviser at gå
Socialdemokraterne mener, at sagen er så alvorlig, at skatteministeren bør stoppe som minister. Men det afviser 37-årige Kristian Jensen.

- Det har jeg absolut ingen planer om. Så længe statsministeren har tillid til mit hverv som minister, så fortsætter jeg, siger skatteministeren og uddyber sit syn på sagen:

- Vi stod i en situation, der var helt ekstraordinær. Krisens omfang voksede dag for dag, og virksomhederne var klemt på likviditeten. Så hvis vi ikke havde handlet i februar måned, ville vi rent faktisk se virksomheder, der ikke kunne klare deres betalinger og måtte dreje nøglen om. Det var ikke en situation, vi kunne leve med i regeringen, så hvis vi kunne gøre noget, så ville vi gøre det. Og ved en beklagelig fejl var der en besked vedrørende ikrafttrædelse og håndhævelse af lovforslaget, som vi ikke fik taget med i vores overvejelser i Skatteministeriet, siger han.

Krisen var alvorlig
Vil det sige, at fejlen skete på grund af hastværk, eller igangsatte I reglerne for tidligt på grund af krisens alvorlige omfang?

- Det er ikke sådan, at vi satte noget i værk, fordi krisen var så alvorlig, at vi bevidst gik ud og brød Grundloven. Krisen var alvorlig. Derfor handlede vi. Ved en beklagelig fejl får vi ikke noteret os en advarsel om, at hjemlen skal være på plads, inden vi kan håndhæve loven, siger Kristian Jensen med henvisning til, at Justitsministeriet på forhånd havde advaret Skatteministeriet.

Han giver ikke meget for oppositionens kritik.

- Jeg kan huske en SR-regering, der lavede en tvindlov, som de blev nødt til at trække tilbage, fordi den blev kendt lovstridig. Så vidt jeg husker var det på grund af Grundloven. Det var en lov, der skadede en række skoler, hvorimod dette er et spørgsmål om, at vi rent faktisk har givet en række virksomheder en hjælpende hånd til at overleve og redde nogle arbejdspladser, siger Kristian Jensen