Skattekyndig skal granske Helle Thorning-sagen

Oppositionen har vundet en lille sejr i balladen om Helle Thorning-Schmidts skattesag.

Danish Prime Minister Helle Thorning-Schmidt attends a press briefing at the European Parliament in Strasbourg, January 18, 2012. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: POLITICS HEADSHOT) Fold sammen
Læs mere
Foto: VINCENT KESSLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oppositionen fik i dag sat et lille fingeraftryk på arbejdet i den kommission, som skal kulegrave den såkaldte skattesag, hvor ministre og embedsfolk i Skatteministeriet er blevet anklaget for at misbruge deres magt, da ministeriet undersøgte Helle Thorning-Schmidt og hendes mands private skatteforhold.

- Vi mener, at der selvfølgelig bør sidde en skattejuridisk kyndig person med i en skattekommission, og det har vi i dag fået en indrømmelse på fra justitsministeren. Derfor var det godt, at vi tog samrådet, for det har rykket noget,” siger gruppeformand Kristian Thulesen Dahl (DF) efter et samråd i dag, hvor kommissoriet for undersøgelsen af sagen var til debat.

Dansk Folkeparti og Venstre har stillet en række krav til det kommissorium fra Justitsministeriet, som kommissionen skal arbejde ud fra. Et af kravene har været, at et af medlemmerne i kommissionen skal være ekspert i skatteret. Kravet skal ses i forlængelse af, at særligt DF har ønsket, at kommissionen som led i hele undersøgelsen også skal se på Skats afgørelse i den sag, hvor Helle Thorning-Schmidt og hendes mand Stephen Kinnock personlige skatteforhold blev gransket.

Det har Justitsministeriet afvist, men kommissionen får dog adgang til Skats afgørelse i sagen. Under samrådet her til formiddag gav Justitsministeren sig så en smule på området og sagde om et af de tre medlemmer, som skal udpeges til kommissionen:

-Jeg har tilkendegivet overfor udvalget, at det heller ikke gør noget, hvis den pågældende person, som vil blive indstillet fra advokatsamfundet, også har en skattejuridisk baggrund. Men det er vigtigt at understrege, at der ikke er rokket ved kommissoriets pointe om, at selve Helle Thorning-Schmidt og Steven Kinnocks personlige skatteforhold er ikke genstand for vurderingen i kommissionen. Det, der er genstand for vurderingen, er Skat Københavns behandling af den og herunder, om der er forsøgt påvirkning af det og forsøgt viderebragt fortrolige oplysninger i skattesagen, sagde justitsminister Morten Bødskov.

Den indrømmelse udlagde både Venstres gruppeformand Kristian Jensen samt Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl bagefter som en sejr:

-Vi fik i dag en tilkendegivelse fra Justitsministeren om, at han er indstillet på, at der i kommissionen skal sidde en jurist, som også har kendskab til skatteloven. Hvis vi også kan få bekræft, at det bliver sådan, at så er vi kommet et godt stykke, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Oppositionen havde også forsøgt at få adskilt den straffesag om lægkage til pressen af Skats fortrolige afgørelse i Helle Thorning-Schmidts skattesag, som Københavns Politi efterforsker, fra kommissionsundersøgelsen. Samt forsøgt at få en garanti for, at kommissionen ikke skal arbejde mere end to år, før den træffer afgørelse i sagen. Men der gav Justitsministeren sig ikke. Det var derfor tale om en beskeden sejr, erkendte Kristian Thulesen Dahl:

- Vi går ikke ud herfra med armene over hovedet, men vi er trods alt tilfredse med udkommet i dag. Justitsministeren lægger ikke op til at ville ændre grundlæggende på kommissoriet, og det er sikkert også stemt af med Enhedslisten. Men det, som vi vil gøre, er at blive ved med at spørge ind til de punkter, hvor vi er uenige med regeringen, for på den måde at forsøge at trække det i vores retning, siger han.