Skatteformand: Besparelser betyder fejl

Problemerne med inddrivelsessystemet EFI og besparelserne i Skat er hovedårsagen til, at pantefogeder i skattevæsenet begår fejl på stribe, mener Jørn Rise, der er formand i Dansk Told- og Skatteforbund. (Foto: Erik Refner) Fold sammen
Læs mere

De store problemer med det kuldsejlede EFI-system og besparelserne i Skat bærer den primære skyld for, at pantefogeder i skattevæsenet begår fejl på stribe.

Det mener Jørn Rise, formand i Dansk Told- og Skatteforbund, der organiserer de ansatte – herunder pantefogederne – i Skat.

»Pantefogederne havde langt hen ad vejen fået at vide, at de ikke skulle tænke længere, fordi EFI automatiserede en række ting. Nu bruger man så tiden på at efteruddanne rigtig mange af de medarbejdere, der sidder på inddrivelsesområdet,« siger Jørn Rise. »Men jeg anerkender også, at der er sket en række fejl, fordi der er kommet færre ressourcer på området gennem årene. Men det ville være synd entydigt at sige, at det er medarbejdernes skyld.«

Berlingske kunne tirsdag beskrive, hvordan Skats pantefogeder begår stribevis af fejl, når de skal inddrive gæld hos skyldnere. Ifølge en aktindsigt i Skats interne rapporter bliver der begået fejl i næsten hver femte sag, hvor pantefogeden foretager en såkaldt udlægsforretning i eksempelvis en skyldners bil, hus eller varelager.

I kølvandet på skandalerne i Skat har skatteminister Karsten Lauritzen (V) bebudet en genopretningsplan, der indeholder en milliardindsprøjtning til Skat. Ifølge SFs skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, er det »selvfølgelig ikke i orden, at der er så mange fejl« i pantefogedernes arbejde. Hun mener, at området med pantefogederne skal være en del af genopretningsplanen.

Skatteministeriet oplyser til Berlingske, at genopretningsplanen på inddrivelsesområdet også vil omfatte pantefogedernes arbejde med at foretage udlæg.