Skats nye IT-program har rundet 1.000 fejl

Et nyt IT-system til at inddrive gæld, EFI, rundede allerede for et år siden 1.000 fejl, hvoraf flere var kritiske.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er småt med de gode nyheder om Skats inddrivelsessystem, EFI, der skulle have været klar for snart otte år siden. Pr. 31. december sidste år var der således registreret 1.092 fejl på det skandaleramte IT-system, hvoraf en tredjedel var kritiske eller alvorlige fejl.

Det viser en rapport fra Rigsrevisionen i år, som Metroxpress har fået aktindsigt i.

»Det er Rigsrevisonens umiddelbare opfattelse, at de kritiske fejl, jf. Skats definition, medfører at væsentlige arbejdsprocesser ikke er mulige at gennemføre,« lyder det.

Metroxpress kunne torsdag fortælle, at Skat er nødsaget til at bruge 80 procent af sine ressourcer på indrivelsesområdet på at løse problemerne med EFI, der blandt andet har kostet statskassen 2,3 milliarder kroner, fordi folk ikke har fået en rykker i tide sidste år.

Ifølge Skat er nogle af de indrapporterede fejl dog dubletter – altså samme fejl indmeldt af forskellige brugere, eller fejl der egentlig ikke vedrører EFI. Alligevel er kritikken klar fra både Rigsrevisionen og Skats Interne Revision (SIR).

»Disse forhold taget i betragtning finder Rigsrevisionen og SIR det umiddelbart alvorligt, at der er så mange kritiske og alvorlige fejl i systemet,« lyder det i rapporten fra Rigsrevisionen.

De mange problemer med EFI får Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær (DF), til at frygte, at systemet aldrig kommer til at fungere optimalt som med Arbejdsmarkedsstyrelsens Amanda-system.

»Det er voldsomt. Man burde lave en slags it-havarikommission, hvor uvildige eksperter kan granske statens it-systemer. Det er jo ikke første gang, at det er gået galt,« siger han.

BNB