Skats it-system lader kriminelle slippe for at »sidde bøder af«

Skats fejlbehæftede IT-system er skyld i, at kriminelle ikke bliver indkaldt til at afsone, som de skal, hvis de ikke betaler deres bøde til det offentlige.

Skats it-system lader kriminelle slippe for at sidde straffen af. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Skats udskældte IT-system, EFI, er ikke bare skyld i, at Skat har forsøgt at opkræve forældet gæld hos danskere.

Systemet er også skyld i, at fartsyndere, hooligans, voldsmænd og andre, som er idømt en bøde, de nægter at betale, ofte slipper for straf, skriver DR Nyheder.

Når kriminelle nægter at betale bøder, er den normale procedure, at Skat sender bødesagen til politiet. Ordensmagten har herefter mulighed for at idømme den kriminelle en såkaldt forvandlingsdom, som betyder, at man veksler bøden til en straf. På den måde kommer man populært sagt til at »sidde bøden af«.

Men det er ikke sket en eneste gang, siden Skat tog EFI-systemet i brug i 2013. Og det sender et »dybt uheldigt signal,« lyder det fra skatteekspert Torben Bagge fra Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

»Det er nærmest til grin. Man har jo kørt sagerne og brugt masser af ressourcer for at få fastslået, at de skulle have en given bøde,« siger han til DR Nyheder.

Skat overtog opkrævningen af gæld og bøder i 2005, og den gang sad der i gennemsnit 21 skyldnere i danske fængsler hver dag året rundt. Men i dag sidder der ikke en eneste.

Skat skriver i et svar til DR, at man ikke kan svare på, hvor mange der har sluppet for straf, fordi de ikke har betalt deres gæld til samfundet.

»Skat kan ikke besvare spørgsmålet, da vi ikke kan få data fra EFI. Det skyldes, at EFI ikke virker, som det var hensigten,« skriver Skat.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har tidligere sagt, at en samlet plan for det kriseramte Skat skal lægge klar senest 25. september.