Skats direktør: Jeg så ikke præsentationen

Hos Skat afviser direktør Jesper Rønnow Simonsen kendskab til en advarsel om det skandaleramte EFI-system.

Få måneder før Skats i dag skandaleramte IT-system EFI gik i luften i 2013, advarede leverandørerne om massive problemer. Skats øverste ledelse – herunder den øverste chef,, afviser imidlertid at være blevet have set præsentationen, hvori advarslen indgik. Fold sammen
Læs mere

Skats øverste direktør, Jesper Rønnow Simonsen, så aldrig en advarsel fra 2013 om massive problemer med det skandaleramte IT-system EFI. Sådan lyder hans forklaring i dag, efter at Berlingske kan fortælle, at leverandørerne bag systemet i foråret 2013 i en præsentation til Skat oplistede en række problemer med IT-systemet. Få måneder senere blev EFI sat i gang.

»Den omtalte præsentation fra leverandørerne bag EFI er ikke blevet forelagt Skats direktør,« skriver Skat i en mail til Berlingske.

Ifølge Berlingskes oplysninger er præsentationen blevet fremvist mundligt og sendt på mail til direktionen i Skat. Ud over Jesper Rønnow Simonsen består direktionen af seks andre direktører. Her er især IT-direktør Jan Topp Rasmussen og Jens Sørensen, direktør for Inddrivelse, relevante. Berlingske har forgæves forsøgt at få Skat til at svare på, hvem i direktionen der blev forelagt advarslen.

Spillet om ansvaret

I morgen præsenterer skatteminister Karsten Lauritzen (V) en kriseplan for Skat, der ud over skandalen om EFI også kæmper med en sag om gigantisk svindel med udbytterefusioner. I skandalen med svindel om refusioner af udbytte for mere end seks milliarder kroner afviste departementschef Jens Brøchner på et tidspunkt, at han havde modtaget en advarsel fra Skatteministeriets interne revision om sagen.

Torben Bagge, partner og skatteekspert hos Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, noterer sig, at både Jesper Rønnow Simonsen og Jens Brøchner afviser at have set centrale dokumenter i EFI-sagen og sagen om udbytterefusion.

»Det tyder på, at der netop nu foregår et spil om, hvor ansvaret for de her sager skal placeres,« siger Torben Bagge.

Skatteministeriet oplyser, at hverken departementschef eller nogen ministre er blevet forelagt præsentationen fra leverandørerne bag EFI-systemet.

»Det er åbenlyst for enhver, at der har været store problemer med EFI, og at forløbet ikke er gået, som det burde. Jeg fremlægger på fredag (i morgen, red.) en plan for den fremtidige inddrivelse, og i den forbindelse vil der naturligvis også komme en ansvarsdiskussion,« siger Karsten Lauritzen i en skriftlig kommentar.