Skat stopper automatisk opkrævning af gæld

Skatteminister Karsten Lauritzen meddelte onsdag, at Skat standser al automatisk inddrivelse af gæld.

Skatteminister Karsten Lauritzen meddeler nu, at Skat stopper al automatisk inddrivelse af gæld. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Hurtigt og kontant indgreb.

De seneste dage har Berlingske fortalt om massive problemer med Skats IT-system EFI – Et Fælles Inddrivelsessystem. Det er blandt andet kommet frem, at Skat systematisk opkræver gæld fra danskerne, selv om gælden er forældet, og at danskernes retskrav – eksempelvis om at blive hørt – inden Skat gør indhug i borgeres løn, konsekvent bliver tilsidesat. I går ved middagstid præsenterede Berlingske også dagens afsløringer om ulovlig indhentning af persondata for Skatteministeriet.

Samtidig leverede statens advokat, Kammeradvokaten, en foreløbig status på en omfattende undersøgelse af EFI til Skatteministeriet. I et notat skriver partner hos Kammeradvokaten Sune Fugleholm, som er ansvarlig for undersøgelsen:

»De konstaterede væsentlige fejl og mangler er af meget væsentligt omfang, og en del af deres karakter alvorlige.« Kan Skat ikke rette fejlene, er den klare anbefaling fra Kammeradvokaten »straks at indstille al automatisk inddrivelse.«

Skat reagerede prompte - og fulgte anbefalingen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) fastslog:

»Hverken Skat eller jeg som skatteminister kan leve med, at inddrivelsen foregår på et ulovligt grundlag, og derfor er det en nødvendig beslutning at suspendere den automatiserede inddrivelse via EFI.« Skatteministeriet oplyste også i går, at der var lukket for den ulovlige automatiske beregning af danskernes betalingsevne.

Senere onsdag aften tilføjede ministereiet:

»Samtidig er Skat i gang med at lukke et internt register over alle modtagere af børnefamilieydelse ned, således at man ikke længere anvender registret til betalingsevneberegning.«

Ifølge ministeren vil det endelige analysearbejde være færdig sidst i september. Herefer skal der tages endelig stilling til EFIs fremtid.