Skat på arbejde ned med ti milliarder

Anders Fogh og Bendt Bendtsen slutter fred i deres langvarige skattekrig. Skattelettelser til danskerne over en bred kam. Det hele skal bl.a. betales af en ændring af energiafgifterne.

Foto: Keld Navntoft/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Både de lavtlønnede og de højtlønnede danskere kan se frem til en skattelettelse på arbejdsindkomst på ti mia. kr. Det er resultatet af den skatteaftale, som statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og den konservative leder Bendt Bendtsen i går blev enige om.

Berlingske Tidende erfarer, at de ti mia. kr. fordeles på fem mia. kr. til øget jobfradrag og tre mia. kr. til at hæve grænsen for, hvornår der skal betales mellemskat, hvilket indebærer, at 500.000 danskere slipper for at betale mellemskat. De sidste to mia. går til at hæve grænsen for, hvornår man skal betale topskat. Det betyder ifølge Berlingske Tidendes oplysninger, at 130.000 danskere slipper for topskatten.

Lettelserne finansieres ved at hæve energi­afgifterne samt droppe en lettelse af arbejdsmarkedsbidraget. Dermed håber VK bl.a. at opnå en grøn profil og undgå at blive beskyldt for at gennemføre »ufinansierede skattelettelser«.

»Det er en klar konservativ sejr,« siger skatte­ordfører Jakob Axel Nielsen (K).

På et pressemøde i dag vil sløret blive løftet for hele skatteplanen inklusive spørgsmålet om hvornår lettelserne træder i kraft. Her vil Fogh og Bendtsen samtidig præsentere en plan for den økonomiske politik frem mod 2015 og et udspil til en kvalitetsreform.

Overvismand Peter Birch Sørensen er ikke begejstret for, at regeringen lancerer skattelettelser nu.

»Det er en dårlig idé at give skattelettelser på toppen af en højkonjunktur. Derfor er det positivt, at det tilsyneladende i et vist omfang bliver modsvaret af højere energiafgifter,« siger han.

Med aftalen lukker Anders Fogh Rasmussen en langvarig strid med de Konservative. Ingen af de ministre, Berlingske Tidende i går var i kontakt med, ønskede at kommentere skatteaftalen, ligesom DF også er tavs.