Skat oplever boom i snyd med moms

Skat har registreret en voldsom stigning i antallet af sager om snyd med såkaldt negativ moms. Og det er kun toppen af isbjerget, advarer lektor ved CBS.

Foto: ERIK REFNER

Hver eneste af de 81 medarbejdere hos Skat, der kontrollerer udbetaling af såkaldt negativ moms, opdagede sidste år fejl eller snyd for mere end 19 millioner kroner - eller godt 1,5 milliarder kroner i alt. Det skriver DR Nyheder.

Negativ moms er de penge, som virksomheder kan få refunderet fra Skat, hvis de har betalt for meget i moms.

I løbet af de seneste fem år er Skats udbetalinger af netop negativ moms steget med rekordfart. I 2010 blev der udbetalt 192 milliarder kroner, og det tal steg sidste år til 257 milliarder kroner.

Skats medarbejdere har kun ressourcer til at tjekke få procent af alle sager om negativ moms, og det skaber frygt for, at det store antal sager om snyd med moms kun er toppen af isbjerget, advarer Karen Boll, lektor ved CBS:

»Jeg er ikke i tvivl om, at hvis der kom flere medarbejdere på området med negativ moms, så kunne man også tjekke flere angivelser og tilbageholde mere negativ moms. Fordi der vil kunne findes flere fejl,« siger hun til DR Nyheder.

Jørn Rise, der er formand for Dansk Told & Skatteforbund, er helt enig og mener, der er behov for flere ressourcer til at øge kontrollen.

Men de skal ikke stikke næsen op efter flere medarbejdere, lyder det fra ledelsen i Skat. Indsatsdirektør i Skat Jim Sørensen siger til DR, at kontrollen er god, og at der ud for de foreliggende data ikke er behov for at skrue op for indsatsen på momsområdet.