Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Allerede i sommeren 2013, kort før det skandaleramte IT-system EFI blev sat i drift, var Skat klar over, at der var massive problemer med systemet, der skulle stå for inddrivelse af al gæld til det offentlige.
Berlingske har den seneste uge beskrevet, hvordan inddrivelsessystemet har alvorlige fejl, der betyder, at Skat på en række områder ifølge Kammeradvokaten bryder loven. Blandt andet inddrives åbenlyst forældet gæld, som Skat ikke længere har krav på, og oplysninger om borgernes private forhold registreres ulovligt.
I går kunne Berlingske så fortælle, at det internationale konsulentfirma Accenture i en endnu ikke offentliggjort rapport anbefaler helt at skrotte IT-systemet på længere sigt.
De massive problemer kan dog ikke komme som nogen større overraskelse hos de ansvarlige hos Skat. I en rapport fra sidste år kritiserer Rigsrevisionen, at Skat satte EFI-systemet i drift i sommeren 2013 til trods for flere kendte problemer.
»Rigsrevisionen finder, at flere af de problemer, som er opstået efter påbegyndelsen af den trinvise idriftsættelse, og som nu indgår i milepælsplanen, var kendt forud for den trinvise idriftsættelse af EFI, hvorfor Skat langt tidligere burde have iværksat en plan for håndteringen af problemerne,« fremgår det af Rigsrevisionens rapport om Skats forvaltning af restancer fra december 2014.
Af rapporten fremgår det blandt andet, at Skat udarbejdede en oprydningsliste over de fejl, der skulle rettes, inden systemet blev sat i drift.
»Vores undersøgelse har imidlertid vist, at Skat ikke fik rettet alle de kendte problemer på oprydningslisten,« skriver Rigsrevisionen.
Blandt andet peger Rigsrevisionen på, at Skat ikke fik rettet problemer med korrekt forældelsesdato af gæld.
»Derfor blev fejl i gamle restancedata overført til EFI, og datagrundlaget for inddrivelse af restancer var ikke korrekt,« skriver Rigsrevisionen.
Erik Frøkjær, lektor ved Datalogisk Institut ved Københavns Universitet, mener, at ledelsen i Skat har svigtet:
»De har ganske enkelt ikke haft tilstrækkelig dømmekraft til at vurdere elendighederne, hvilket understreges af, at man i 2013 satte systemet i gang velvidende, at der var alvorlige fejl og mangler. Det fremgår klart af Rigsrevisionens beretning om EFI,« siger han.
Det milliarddyre EFI-system har på gangene i Skat gået under navnet »7-9-13«, fordi det først skulle have været implementeret i 2007, så i 2009, men først kom i gang i 2013.
»Skat er bukket under for presset om at få igangsat det fem år forsinkede system, selv om de vidste, at det ikke var klar,« siger Erik Frøkjær.
Troede at alt var godt
Direktør for Skats inddrivelse, Jens Sørensen, forklarer, at Skat i 2013 var overbeviste om, at systemet ville komme til at virke:
»Hvis vi havde troet, at der var noget galt med systemet, så havde vi ikke sat det i gang. Jeg er ret sikker på, at jeg ikke har noget liggende, der viser, at sætter I det her i gang, så går det helt galt. For så havde vi da været opmærksomme på det.«
Fik I testet det ordentligt?
»Når vi ser på, hvordan det ser ud i dag, så er der mange ting, man kunne tænke sig, vi havde gjort anderledes. Men på det tidspunkt, hvor vi traf de beslutninger, vi traf, der troede vi, vi traf dem på et rigtigt grundlag.«
Kunne man have testet mere?
»Det er faktisk nogle af de ting, vi også er ved at undersøge. Det er vi nødt til at vente med svar på,« siger Jens Sørensen.
Siden Kammeradvokatens undersøgelse i sidste uge har Skat lukket ned for flere af de fejlbehæftede dele af EFI. Det betyder, at langt over 100.000 skyldnere midlertidigt slipper for at betale af på deres gæld, hvilket nu medfører, at der mangler over 300 millioner kroner om måneden i de offentlige kasser.
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) arbejder for at finde en løsning på problemet:
»Det er ingen hemmelighed, at Skat under mange ministre før min tid har kæmpet med at få EFI på benene, og at det ikke har været nemt. Som jeg har sagt før, så præsenterer jeg inden udgangen af næste uge en samlet plan, som også adresserer EFI og systemets fremtid, og så må vi tage drøftelserne om idriftsættelse på det tidspunkt,« udtaler han.