Skat indkræver forældet gæld

I en endnu ikke offentliggjort rapport retter statens egen advokat, Kammeradvokaten, en sønderlemmende kritik af Skat. Kammeradvokaten konkluderer i en foreløbig analyse, at Skat opkræver gæld fra danskerne ulovligt.

Skat får i en endnu ikke offentliggjort rapport en sønderlemmende kritik for at opkræve gæld fra danskerne ulovligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske skattemyndigheder opkræver systematisk penge fra danskere, som slet ikke skylder penge til Skat længere. Selv om borgernes gæld er forældet, fortsætter Skat med at snuppe en bid af deres løn eller tvinger dem på afdragsordninger. Samtidig tilsidesætter Skat borgernes retssikkerhed, eksempelvis ved ikke at partshøre dem.

Skatteministeriet har spurgt Kammeradvokaten om den måde, Skat opkræver penge på, er korrekt og lovlig. Svaret er et rungende nej.

Det fremgår af en omfattende analyse, som statens advokat, Kammeradvokaten, har lavet for Skatteministeriet. Berlingske har haft adgang til konklusionerne i et udkast til analysen.

Det har tidligere været fremme, at der er store problemer med Skats inddrivelsessystem, EFI (Et fælles Inddrivelsessystem). Eksempelvis at staten går glip af mange milliarder, fordi gælden bliver forældet. Men kritikken fra Kammeradvokaten går langt videre og afdækker en stribe principielle problemer. Blandt andet at de danske skattemyndigheder opkræver penge af de forkerte, og at de regler, som skal beskytte skyldnere – ofte samfundets dårligst stillede – konsekvent bliver ignoreret. Blandt andet beregner Skat skyldnernes betalingsevne på et forkert grundlag.

»Det er rystende. Én ting er, at man ikke opkræver det, man skal. Men at man opkræver penge, som man ikke har ret til, rækker langt videre. Skat går i baglommen på folk og tager deres penge,« siger Torben Bagge, partner og skatteekspert hos Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

Kammeradvokaten har identificeret op til 15 generelle fejl i inddrivelsen hos Skat. Blandt de mest alvorlige fejl står der, at »der inddrives erkendt forældede fordringer«, altså krav som Skat godt ved er forældede. Det præcise omfang er uklart, men i udkastet fra Kammeradvokaten nævnes det, at »321.640 af kunderne i inddrivelsessystemet« er registreret med forældede krav fra Skat.

Tilbagebetalingskrav venter forude

Michael Gøtze er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet. Han er blevet præsenteret for hovedkonklusionerne i Kammeradvokatens analyse. Som nævnt er der tale om et udkast, og Michael Gøtze henviser til, at den endelige version kan lande en anelse »blødere«, men tilføjer, at der med afsæt i udkastet bliver tale om alvorlige fejl.

»Jeg opfatter det som en meget hård kritik på en del punkter fra Kammeradvokaten, nogle vil nok kalde kritikken sønderlemmende,« siger Michael Gøtze. »Det åbne spørgsmål er nu, om der skal rulle hoveder. Samtidig venter der et meget stor oprydningsarbejde, ligesom der formentlig vil komme en stribe tilbagebetalingskrav.«

Sagen kommer efter en stribe problemsager hos Skat. Senest er det kommet frem, at Skat kan være gået glip af mange milliarder, fordi svindlere uberettiget har fået refusion for udbytteskat. Tidligere er det blevet kritiseret, at mange ejendomsvurderinger er forkerte.

»Det her er en skandale, der klart overgår sagen om rod med ejendomsvurderingerne, og får svindlen med udbytteskat til at blegne. Potentielt kan det vise sig, at Skat har opkrævet milliarder i strid med loven. De penge skal jo retur til borgerne,« siger chefjurist hos den borgerlig-liberale tænketank Cepos, Henriette Kinnunen.

Thomas Rønfeldt, lektor i skatteret og fagansvarlig for skatteområdet ved Aalborg Universitet, påpeger, at selv om der er tale om et udkast til den endelige analyse, bliver sagen alvorlig af, at disse konklusioner overhovedet optræder i et udkast fra Kammeradvokaten.

»Som Kammeradvokaten formulerer det, så inddriver Skat penge fra folk, selv om man godt ved, at det er forkert. Det lyder også, som om de retsgarantier, skatteyderne har krav på, bliver ignoreret. Det er virkelig alvorligt – selv hvis der bare havde været tale om én kunde,« siger Thomas Rønfeldt.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) oplyser, at han endnu ikke er blevet præsenteret for Kammeradvokatens analyse, men udtaler skriftligt:

»Jeg ser med meget, meget stor alvor på det her.«

Har du muligvis oplevet, at Skat uretmæssigt har tilbageholdt dele af din løn eller fortsat en tvangsafbetaling, selv om du har indfriet din gæld - eller kender du nogen - vil vi meget gerne høre fra dig.

Kontakt gerne Berlingskes journalister:
Michael Lund: mlun@berlingske.dk, Eva Jung: evju@berlingske.dk, Simon Bendtsen: sibe@berlingske.dk eller Lars Nørgaard Pedersen: larp@berlingske.dk