Skat forventer hurtigere inddrivelse af gæld i 2015

I det nye år vil systemet til inddrivelse af offentlig gæld være sluppet af med sine langvarige børnesygdomme, lyder det fra Skat. Kommunerne frygter, at flere sager vil blive forældet.

Skat forventer, at det vil gå både hurtigere og bedre med at få inddrevet borgernes gæld til det offentlige i det nye år.

Det fastslår Jens Sørensen, der er direktør for Inddrivelse hos Skat.

»Jeg har en forventning om, at fra 1. januar 2015, så kører alle de automatiske inddrivelsesfunktioner, og det betyder, at så er vi meget hurtigt ude for at inddrive kommunale krav,« siger han.

Berlingske Nyhedsbureau har søndag beskrevet, hvordan en række kommuner er frustrerede over, at Skat ikke får inddrevet eksempelvis ejendomsskat, daginstitutionsrestancer eller parkeringsafgifter, fordi det fælles inddrivelsessystem, EFI, giver problemer.

»Det er naturligt, at kommunerne interesserer sig for de krav, de har sendt til inddrivelse hos Skat. Vi inddriver i det omfang, vi har mulighed for i øjeblikket. Vi har haft nogle udfordringer med at få vores inddrivelsessystem til at fungere efter hensigten, og det har taget længere tid, end det burde gøre. Det medfører en vis forsinkelse. Men vi inddriver næsten på højde med, hvad vi gjorde tidligere,« siger Jens Sørensen og uddyber:

»Hvis man ser på, hvor mange penge, vi har inddrevet til kommunerne i den første halvdel af 2014, så har vi inddrevet lige så mange penge, som vi gjorde i 2012, inden vi gik over til det nye system. Så der kommer mange penge i kassen, men vi ville gerne gøre det endnu bedre.«

I 2005 overtog Skat opgaven med at inddrive al gæld til det offentlige, og i 2007 skulle EFI have fungeret. Men først her i 2014 er systemet ved at komme i omdrejninger.

Som systemet fungerer i dag, sender kommunerne typisk to rykkere ud til de borgere, der ikke har betalt det, de skulle til det offentlige. Hvis beløbet fortsat ikke betales, bliver kravet sendt videre til Skat, som så skal kradse pengene ind. Men systemet fungerer ikke, som det skal, pointerer Rudersdals borgmester, Jens Ive (V), som frygter, at det ikke bliver bedre til næste år.

»Vi har gang på gang fået at vide, at nu skulle det virke næste år. Men vi kan bare konstatere, at det er tomme løfter hver eneste gang,« siger han.

Kommunerne frygter, at nogle af deres inddrivelsessager ender med at blive forældede, inden Skat får drevet pengene ind.

Det kan ske i enkelte tilfælde, men det vil langtfra være hovedreglen, siger Jens Sørensen.

»Det vil ikke være normalen. Det vi gør, er, at vi forsøger at inddrive den gæld, borgeren har. Men det kan i nogle situationer tage længere tid. Vi har stort fokus på, at gælden ikke forældes, og det betyder også, at vi i en periode har afsat ekstra ressourcer til at forhindre, at gælden forælder. Jeg skal ikke kunne sige, at der ikke kan være enkelte situationer, hvor der kan opstå en fejl, Men udgangspunktet er, at vi i øjeblikket bruger mange ressourcer på at forhindre, at gælden forælder.«