Skarpe hjerner kan fordybe sig for millioner

220 millioner kroner fra Det Frie Forskningsråd skal ifølge uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen give topforskere optimale muligheder for at gøre vigtige opdagelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Frie Forskningsråd uddeler millionbevillinger til 27 forskere i Danmark. Bevillingerne løber op i samlet 220 millioner kroner, og pengene skal bruges til undersøgelser af så forskellige emner som antibiotikaresistens, menneskets fødevareoptag og sociale mediers betydning for personlige relationer.

»Forskning af høj international kvalitet er en af de vigtigste forudsætninger for vækst og velstand i fremtiden. Vi ved, at danske virksomheder er gode til at omsætte og tjene penge på forskning, men det kommer ikke af sig selv,« siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) i en pressemeddelelse.

»Med bevillingerne sikrer vi 27 af de bedste forskere optimale muligheder for at gøre vigtige opdagelser, der udgør grundlaget for løsninger på samfundets udfordringer i fremtiden og for virksomhedernes evne til at skabe nye opfindelser,« tilføjer hun.

Syv af de 27 forskere tildeles en såkaldt DFF-Topforsker-bevilling på op mod 12 millioner kroner. Den giver mulighed for fordybelse i en specifik problemstilling i en periode på op til fem år.

De sidste 20 forskere tildeles en såkaldt DFF-Forskningsleder-bevilling på op til syv millioner kroner, der skal give forskeren mulighed for at lede en forskergruppe i en femårig periode. Alle 27 bevillinger hører under Sapere Aude-programmet.

Peter Munk Christiansen, Det Frie Forskningsråds bestyrelsesformand, siger om bevillingerne:

»Det er meget tilfredsstillende at konstatere, at Sapere Aude-programmet bidrager til at fastholde de bedste af vores egne forskertalenter og samtidig tiltrække skarpe hjerner udefra. En stor del af de støttede projekter har en høj international profil, hvilket vidner om, at danske forskere er dygtige til at opsøge og etablere samarbejde med de bedste udenlandske forskere.«