Skandalen vokser: 20 ton giftige æg fundet i Danmark

Den europæiske æggeskandale er nået til Danmark. Myndighederne oplyser, at 20 ton pillede og kogte æg importeret fra Belgien indeholder rester af et ulovligt insektmiddel. Dog ikke i sundhedsskadelige koncentrationer, lyder det.

Enorme mængder æg bliver destrueret i Belgien og Holland, fordi de kan ideholde rester af et ulovligt sprøjtemiddel.  Fold sammen
Læs mere
Foto: KOEN BLANCKAERT

Den store europæiske æggeskandale rammer nu for alvor også Danmark.

Således kan Fødevarestyrelsen torsdag aften i en pressemeddelelse oplyse, at 20 ton æg importeret til Danmark fra Belgien indeholder spor af insektmidlet fipronil, der bruges til at bekæmpe lus, lopper og mider på hunde og katte.

Men stoffet må i EU ikke bruges til bekæmpelse af utøj i fjerkræbesætninger, da det ophobes i æggene.

Ikke desto mindre har op mod foreløbig 250 hollandske og belgiske ægproducenter ulovligt anvendt midlet i kampen mod skadedyr hos æglæggende høns.

I flere måneder har disse ægproducenter sendt millioner af forgiftede æg ud på det europæiske marked. Millioner af æg er de senere uger trukket tilbage fra butikker i bl.a. Holland, Tyskland, Belgien, Sverige og Storbritannien.

Torsdag blev Luxemborg også ramt af æggeskandalen.

Tidligere samme dag meddelte de britiske myndigheder ifølge AFP, at »det er sandsynligt, at mængden af æg, der er kommet til Storbritannien, er tættere på 700.000 end de 21.000, som vi tidligere har troet var importeret«.

Og nu altså også Danmark, efter at Fødevarestyrelsen tidligere på ugen ellers vurderede, at »forgiftede æg fra udlandet næppe var havnet i Danmark«, som det hedder. »Vurdering var baseret på efterforskningen i Belgien og Nederlandene på det tidspunkt,« fremgår det.

»Det er det danske firma Danæg Products, som har modtaget i alt 20 ton kogte og pillede æg fra en belgisk underleverandør. Æggene er typisk solgt til bl.a. kantiner, køkkener, cafeer og cateringvirksomheder og har næppe i større omfang været solgt i danske detailhandelsbutikker,« skriver styrelsen i pressemeddelelsen:

»Prøver analyseret i Nederlandene viser spor af fipronil i æggene, dog ikke på et sundhedsskadeligt niveau. Fordi indholdet er ulovligt, skal Danæg Products trække æggene tilbage fra deres kunde.«

Styrelsen kan ikke oplyse, hvor en stor del af de 20 ton æg, der allerede er spist af danskere. Men eftersom indholdet af fipronil er så lavt, vil man efter alt at dømme ikke udvise nogle former for symptomer, hvis man skulle have spist et forgiftet æg.

Æggene er solgt i fire kilos-spande. Styrelsen kan ikke udelukke, at nogle af dem kan have fundet vej til detailhandlen og f.eks. er blevet brugt til at lave bl.a. sandwich.

Skal der købes æg, lyder anbefalingen fra styrelsen at købe danske æg.

Fødevarstyrelsen kan »ikke udelukke, at yderligere efterforskning vil afdække flere sager om import af æg eller produkter med æg med fipronil til Danmark«.

Politiet i Holland foretog torsdag to anholdelser i sagen. På samme måde gennemførte efterforskere i Holland og Belgien torsdag koordinerede ransagninger.

Sagen så for alvor dagens lys i juli, da de hollandske myndigheder henvendte sig til belgierne med mistanke om æggesvindel i stor stil. Efterfølgende har belgierne beskyldt Holland for at have kendt til problemet med fipronil i æg siden november 2016.