Skandale om forfalsket medicin vokser i Europa

De italienske myndigheder er på vej med yderligere to advarsler mod forfalskede lægemidler i sag, der involverer mafiaen.

Europa er ramt af en skandale om forfalsket medicin af uset omfang, skriver Berlingske.

Først udsendte European Medicine Agencies (EMA) i sidste måned en advarsel, efter at organisere kriminelle havde haft held til at stjæle, forfalske og derefter sælge kræftmedicinen Herceptin fra Roche tilbage til hospitaler overalt i Europa. Kort efter udvidede EMA advarslen til også at gælde medicinen Remicade fra Eli Lilly samt Alimta fra Merck og Johnson & Johnson.

Nu skriver generaldirektøren for den italienske sundhedsstyrelse, AIFA, i en kommentar til Berlingske, at der er en advarsel mod yderligere to produkter på vej:

»AIFA vil snart udsende en advarsel om yderligere to produkter, men hele denne sags omfang vil være klarlagt i de næste par uger,« skriver Luca Pani.

Ifølge Berlingskes oplysninger har godt 50 produkter været i myndighedernes søgelys.

Berlingske dokumenterede torsdag, hvordan det danske firma Orifarm ompakkede et parti af den forfalskede kræftmedicin Herceptin i Tjekkiet, frigav den fra Danmark og solgte den til Finland, hvor det viste sig, at tre hætteflasker var tydeligt forfalsket med medicin, som i bedste fald var virkningsløs, i værste fald kunne have forværret tilstanden hos dødssyge kræftpatienter.

Medicinen nåede aldrig ud til patienterne - heller ikke i Danmark, hvor hospitalerne køber Herceptin fra producenten Roche.

Den italienske mafia - nærmere bestemt Camorraen i Napoli - skal i samarbejde med et netværk af kriminelle i Østeuropa have bestilt tyverierne, fortyndet medicinen og haft held til at få den ind i den legale forsyningskæde ved hjælp af lyssky mellemmænd og intetanende parallelimportører.

»Vi ved, at medicinen blev stjålet fra lastbiler og hospitaler. Vi undersøger tyverier gennem tre år,« skriver generaldirektøren og tilføjer, at det sker i samarbejde med den farmaceutiske industri samt det italienske politis anti-korruptions-enhed, Nuclei Antisofisticazioni e Sanità Carabinieri (NAS).

Generaldirektøren er ikke i tvivl om, at dette er en sag om organiserede kriminelle.

»Det bliver op til anklagemyndigheden at forklare fidusen. Ikke desto mindre står det klart, at de mange forfalskninger hænger sammen, det kan vi bevise, og at der er en international forbryder-organisation bag.«

Da der er tale om grænseoverskridende kriminalitet, som involverer seks EU-lande, kræver undersøgelsen et større samarbejde med de nationale myndigheder, oplyser Luca Pani:

»Det er helt afgørende at mobilisere et koordineret globalt svar på den trussel, som forfalsket medicin udgør. Den voksende kompleksitet i hele den globale forsyningskæde i medicinalindustrien er en stor udfordring for myndighederne, som skal kontrollere hele kæden. Samarbejdet kompliceres af, at industrien gerne vil holde på deres forretningshemmeligheder, men i denne sag oplever vi i Italien og hele EU, at opmærksomheden er der, fordi det er klart, at denne type kriminalitet er en trussel mod folkesundheden. Alle interessenter kender rækkevidden og den potentielle skadevirkning af kriminaliteten og har tilbudt os deres fulde støtte helt fra begyndelsen af denne undersøgelse,« oplyser Luca Pani.