»Skal vi være bange for zika?

Syd- og Mellemamerika plages af zikavirussen, der mistænkes for at være skyld i tusindvis af børn født med deforme kranier. Zika er også kendt fra Afrika og Asien og kan meget vel være på vej til Sydeuropa. Måske allerede til sommer.

Meget tyder på, at der inden længe vil være risiko for at blive smittet med zikavirus i det sydlige Europa. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over 400 danskere er indtil videre blevet undersøgt for den potentielt farlige zikavirus, og fire af dem er blevet smittet med sygdommen, der hærger i Syd- og Mellemamerika.

Alle fire er blevet inficeret i forbindelse med rejser i Syd- og Mellemamerika. Men meget tyder på, at der inden længe også vil være risiko for at blive smittet med zika i det sydlige Europa.

Således har verdenssundhedsorganisationen WHO netop offentliggjort en risikovurdering, hvoraf det fremgår, at risikoen for zika i det sydlige Europa bliver vurderet som moderat, mens den er høj i øgruppen Madeira og landene omkring Middelhavet.

Zikavirus bliver først og fremmest overført fra menneske til menneske via gul feber-myggen, der ikke lever i Danmark. Derfor er der da heller ikke grund til at bekymre sig om at blive smittet herhjemme, selv om sommeren og dermed myggene står for døren, lyder det fra såvel WHO som danske eksperter.

Men professor og infektionslæge Jens Lundgren, Rigshospitalet, »vil ikke blive overrasket«, hvis der til sommer kommer et udbrud af zika et sted i det sydlige Europa.

»Det er en helt neutral betragtning. Det kommer til at ske på et tidspunkt i en myggesæson. I hvert fald et eller flere mindre udbrud. Men det er ikke noget, jeg er specielt bekymret for. Udbruddene vil formentlig være af mindre størrelse, og sundhedsmyndighederne vil være gearet til det,« siger han:

»Det kræver ikke mere end én person, der bliver smittet i Sydamerika, sætter sig på en flyver til Europa og bliver stukket af en myg, der så bærer smitten videre.«

Jens Lundgren understreger, at zika ikke er en såkaldt emerging disease som SARS og svineinfluenzaen H1N1. Den har været kendt i årtier og blev første gang registreret i aber i Zikaskoven i Uganda i 1940erne. I 1950erne blev den første gang opdaget i mennesker i det østlige Afrika. Siden har den spredt sig til resten af kontinentet og Asien, og i de senere år er den for alvor begyndt at vise sit ansigt i den nye verden, hvilket nu er kulmineret i det aktuelle udbrud med Brasilien som epicenter. Fra januar i år og frem til slutningen af april er der blevet registreret cirka 120.000 sandsynlige tilfælde af zika alene i Brasilien.

80 procent uden symptomer

Zikavirus mistænkes for at være skyld i, at flere tusinde babyer i Syd- og Mellemamerika er blevet født med små og deforme hoveder.

Jens Lundgren forklarer, at zika »som udgangspunkt er uproblematisk og uden store folkesundhedsmæssige konsekvenser«. Sundhedsstyrelsen skønner da også, at 80 procent af de smittede ikke oplever symptomer. Dertil kommer, at langt de fleste med symptomer kun har kortvarig, let feber og muskelsmerter. Zikainfektion kan dog i sjældne tilfælde føre til nervesygdommen Guillain-Barré og altså også de alvorlige og invaliderende misdannelser af kranier – kaldet mikrocefali – der lige nu rammer mange spædbørn i ikke mindst Brasilien. Ifølge professoren er det dog »under fem procent og formentlig under en procent« af zikaramte gravide, der føder vanskabte børn. Zika er kun farlig for fostre i det første trimester af graviditeten.

Forleden advarede WHO om, at den selvsamme type zika, som lige nu er løs i Syd- og Mellemamerika, er kommet til Cap Verde ud for Vestafrika. Der er indtil videre registreret omkring 8.000 smittetilfælde i den afrikanske øgruppe.

WHOs regionale direktør i Afrika, Matshidiso Moeti, kalder i en pressemeddelelse oplysningerne fra Cap Verde »bekymrende, fordi de er yderligere bevis på, at udbruddet spreder sig fra Sydamerika og nu er på dørtærsklen til Afrika«.

Det er uklart, hvorfor zika lige nu går amok i det sydlige Amerika. Men WHOs generalsekretær, Margaret Chan, har i en tale netop kritiseret de ramte lande for at have nedprioriteret bekæmpelsen af bl.a. gul feber-myggen, efter at den ellers var blevet udryddet i flere af landene i 1960erne.

Men ifølge Jens Lundgren er det sydamerikanske udbrud ikke det første. Der har gennem årene formentlig været indtil flere udbrud med mange tilfælde af mikrocefali i områder af Afrika med langt mellem byer, sygehuse og mediedækning.

»De har myggen, de har virus, men udbruddene er formentlig druknet i den almindelige sygelighed i de områder. Ingen har opdaget noget, fordi der hele tiden er blevet født børn med misdannelser forårsaget af f.eks. andre infektioner,« siger han:

»Grunden til, at det er blevet opfanget i Sydamerika, er, at smittevolumen har været så voldsom, at et stort antal gravide kvinder er blevet ramt af zika. Og de lokale sundhedssystemers overvågning har været i stand til at opfange, at antallet af børn med microcefali steg. Denne overvågning er klart mindre udviklet i f.eks. Afrika, hvor det derfor vil være langt sværere at opdage problemet.«

Professoren opfordrer danskere til ikke at tage zikavirus for tungt, uanset om de skal sydpå til sommer eller tværs over Atlanten til OL i Rio.

»Man kan vende det om og sige, at her i Danmark har vi infektionssygdomme, som vi bør bekymre os betydeligt mere om; f.eks. svineinfluenza, som senest i februar-marts i år var i udbrud. Det udbrud sendte så mange på intensiv, at vi var ved at blive udfordret på vores intensivkapacitet. Det var alvorligt for befolkningen i Danmark,« siger han:

»Som jeg ser det, kan man rejse, hvor man vil, hvis man ikke er gravid. Er man derimod i den første del af sin graviditet, så skal man, hvis man altså vælger at tage til et land med smittespredning, tage sine forholdsregler, akkurat som man ville gøre med malaria. Eller blive helt væk.«

Næsten ingen infektioner i Afrika og Asien

Overlæge og epidemiolog på Statens Seruminstitut (SSI), Kåre Mølbak, understreger, at ingen af de fire smittede danskere – tre kvinder og en mand – er alvorligt ramt af sygdommen. De er, som han siger, »bare blevet smittet«, og de tre kvinder er ikke gravide.

»Faktisk ligger vi ret beskedent med antallet af folk, der er testet positive, i forhold til andre europæiske lande,« fortæller han.

Han ser zikas’ hærgen i den nye verden som udtryk for det, han kalder virgin soil epidemic – altså at zikavirus har fundet vej til en befolkning, der er »total modtagelig«, og til et område, hvor der er »masser af myg, der effektivt kan sprede virus«.

»Situationen er anderledes i Afrika og Asien, hvor der er en vis modstandsdygtighed i befolkningen. Og den modstandsdygtighed er også med til at beskytte rejsende i de områder,« siger han:

»Man ser næsten ingen infektioner i Afrika og Asien. Det betyder, at risikoen for smitte er lav. Det kan godt være, at man bliver stukket af en myg på en ferie i Gambia, men den vil ikke have zika i sig.«

Kåre Mølbak tilføjer dog, at »der er påvist mutationer af virus«, og at det »endnu er for tidligt at sige, hvad det vil få af betydning«.

Epidemiologen vil dog ikke gå så langt som til at sige, at medier og organisationer som WHO dermed har tegnet et alt for dystert billede af situationen.

»Nej, det er jo alvorligt med de børn, der bliver født med skader,« fortæller han:

»Zika vil finde sit leje. Når den først er blevet introduceret, vil den finde en balance, hvor folk bliver smittet tidligt i livet før den fødedygtige alder. Det reducerer alt andet lige risikoen for fosterskader.« Ifølge Kåre Mølbak kan det blive med zika i Sydamerika, som det er i dag med røde hunde i Danmark. Det gælder om at få sygdommen før graviditeten, da den kan anrette alvorlige fosterskader.

Kåre Mølbak mener ikke, at der pga. advarslen fra WHO om risikoen for zika i Sydeuropa er grund til at afbestille sommerens flybillet til Nice eller Barcelona. Heller ikke til et sted som Madeira, hvor forekomsten af gul feber-myg øger risikoen for smitte.

»Lige nu er der ingen problemer, og skulle de komme, så er jeg sikker på, at de lokale myndigheder formår at bekæmpe dem,« siger han:

»WHO er ligeså meget en sundhedspolitisk organisation som en videnskabelig organisation. Derfor handler budskabet fra WHO også om signalværdi – altså at landene skal have overvågningen på plads og tage truslen højtideligt.«

Fra Rio og de olympiske arrangører lyder meldingen, at zika ikke bliver et problem til OL i august. Men Kåre Mølbak råder kvinder i tidlig graviditet til at blive væk fra übertropiske og mygbefængte Manaus, hvor der bl.a. skal spilles fodbold.

»Som det er nu, er det ikke et problem at tage til Rio, hvor risikoen er minimal. Men man skal huske at følge de generelle rejseråd, og et af dem er altid at forebygge myggestik,« siger han.