Skal spare 400 millioner kr.: Sygehuse står foran fyringsrunde

De store hospitaler i Region Hovedstaden skal i alt spare 400 millioner kroner. Det vil betyde fyringer og ringere service, forudser personale og politikere i en rundspørge, som Berlingske har foretaget.

Rigshospitalet skal som det største hospital i Region Hovedstaden spare et godt stykke over 100 millioner kroner. På Herlev-Gentofte Hospital (billedet) opgøres den samlede budgetudfordring til 90 millioner kroner. Her er håbet, at en del af besparelserne kan klares ved naturlig afgang eller ved at nedlægge ledige stillinger, selv om vurderingen er, at man næppe kommer uden om fyringer. Foto: Christian Als/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver færre læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale til at behandle, passe og pleje patienter på hospitalerne i hovedstadsområdet.

Det bliver konsekvensen af en kommende, omfattende sparerunde i Region Hovedstaden, som vil betyde, at hundredvis af job nedlægges, og at der vil ske fyringer.

Det fremgår af en rundspørge, Berlingske har foretaget til fem af de store hospitaler i hovedstadsområdet. De skal tilsammen spare op imod 400 millioner kroner på budgettet for 2017, hvilket er så mange penge, at det vil få alvorlige konsekvenser, forudser personaleorganisationer.

»Der er udsigt til en massiv fyringsrunde. Det bliver voldsomt, og det vil føre til serviceforringelser. Patienterne vil opleve, at der vil være færre til at tage sig af dem, og medarbejderne vil få et ringere arbejdsmiljø,« siger formanden for sygeplejerskerne i Region Hovedstaden, Vibeke Westh, der også er næstformand i Region Hovedstadens øverste samarbejdsudvalg.

100 årsværk forsvinder i Hvidovre

Besparelserne kommer i kølvandet på en relativt skrabet økonomiaftale, som Danske Regioner og regeringen indgik i juni, og som har fået Region Hovedstaden til at bede sine hospitaler om at komme med forslag til besparelser for omkring 300 millioner kroner. Dertil kommer de vanlige effektiviseringskrav samt lokale budgetudfordringer, som lægger yderligere 100 millioner kroner til sparekravet.

Rigshospitalet skal som det største hospital i regionen finde besparelser på et stykke over 100 millioner kroner, hvilket har ført til, at der bliver indført et »kvalificeret ansættelsesstop«.

Fra regionen lyder sparekravet på 110 millioner kroner, og deri ligger også et sparekrav, som bunder i, at de øvrige regioner ikke benytter Rigshospitalet i samme omfang som tidligere. Derudover er der krav om en aktivitetsstigning på to procent, som kan føre til yderligere besparelser.

På Hvidovre Hospital skal der umiddelbart findes 43,5 millioner kroner som følge af Region Hovedstadens sparekrav i kølvandet på økonomiaftalen. Herudover kan der komme yderligere besparelser på grund af det årlige effektiviseringskrav på to procent, så det samlede beløb kan godt komme op over 50 millioner kroner, vurderer vicedirektør Peder Mogensen.

»I fuldtidsstillinger svarer det til over 100 årsværk. Noget kan klares ved naturlig afgang eller ved at nedlægge ubesatte stillinger, men man undgår næppe afskedigelser,« forudser Peder Mogensen.

En lignende melding kommer fra Bispebjerg-Frederiksberg Hospital, som skal levere spareforslag til politikerne for 36,5 millioner kroner. Hertil kommer så de årlige effektiviseringskrav og såkaldte interne ændringer i budgettet, som bringer de samlede besparelser på 2017-budgettet op på i alt 60 millioner kroner, oplyser vicedirektør Kurt Espersen.

»Det er en meget vanskelig situation og et meget stort beløb. Jeg har svært ved at tro, at det kan gennemføres, uden at man undgår afskedigelser,« siger Kurt Espersen.

På Herlev-Gentofte Hospital opgøres den samlede budgetudfordring til 90 millioner kroner. Håbet er, at en del af besparelserne kan håndteres ved naturlig afgang og ved at nedlægge ledige stillinger, men også her er vurderingen er, at man næppe kommer uden om afskedigelser.

Nordsjællands Hospital skal finde besparelser for cirka 62 millioner kroner. Blandt andet skal man finansiere udgifter til flere uddannelseslægestillinger og mere apparatur, men forventningen er, at det ikke bliver nødvendigt med omfattende afskedigelser.

Flere ældre og kronisk syge koster dyrt

Med økonomiaftalen tilføres sundhedsvæsenet næste år i omegnen af 500 millioner kroner ekstra, så regionerne i alt får 108,6 milliarder kroner til at løfte opgaven. Men det dækker ikke regningen for, at der kommer flere ældre, flere kronisk syge og nye, dyre behandlinger. Derfor må der spares andre steder, lyder meldingen fra regionerne.

»Der er ikke andet at gøre. Vi har en bundet økonomi og kan ikke komme med et budget med et underskud på flere hundrede millioner kroner. Region Hovedstaden står til at få 44 millioner kroner i nye midler til næste år, men udgiftspresset er langt større. Der er ikke noget luksus at skære bort, så derfor må vi skære ned på servicen og åbningstider, og vi undgår nok heller ikke fyringer,« siger budgetordfører Lars Gaardhøj (S) fra regionsrådet i Region Hovedstaden.