Skal lommepengene veksles hjemme eller på rejsen?

Næste gang du vender næsen mod fjerne lande i håb om nye ferieminder, så sørg for at undersøge, hvor du kan bruge dit kort, og hvor du skal have kontanter med.

Hvis du rejser sydpå til sommer, så husk at dit plastikkort ikke virker på alle destinationer. Free/Kristian Kirk Mailand/maimento Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal du ud at rejse, inden sommeren er forbi? Så husk at undersøge, om din destination har tradition for at bruge betalingskort frem for kontanter.

Ifølge Søren Winge, der er pressechef ved Nets, er det nemlig primært i de nordiske lande, at vi hiver kortet op af lommen.

Du skal ikke længere væk end til Tyskland, før du får problemer med dit kort.

- Hvis du bare tager til England eller Tyskland og tager en taxa, kan du ikke betale med kort, fortæller Søren Winge.

Han anbefaler derfor, at du altid har kontanter på dig, når du rejser udenlands. Du behøver ikke veksle alle de penge, du har planer om at bruge, men det er en god idé at veksle nogle af dem hjemmefra.

Jens Damgaard, der er landechef for Visa Danmark, rejser heller ikke selv uden lidt kontanter i pungen, men de kontanter er ofte rester fra tidligere ferieture. Selve valutaen, han forventer at bruge på ferien, hæver han, når han ankommer til sin destination.

- Vores generelle anbefaling er, at man ikke skal hæve penge hjemmefra. Den billigste metode, hvis det bliver svært at betale med kort, er faktisk at hæve, når du kommer frem via de lokale pengeautomater, forklarer Jens Damgaard.

Han anbefaler, at man hæver det maksimale daglige beløb, som ofte er 2000 eller 3000 kroner, for vekselkursen er bedre i udlandet, samtidig er gebyret, du trækkes for at hæve, minimalt.

Søren Winge kan heller ikke se noget problem i først at hæve, når man er ankommet til sin destination.

- Som udgangspunkt er der en rigtig god dækning af pengeautomater både i og uden for Europa, forklarer han og fortsætter:

- Der er sådan set ikke nogen steder, hvor du er helt på herrens mark, hvis du ikke har hævet penge hjemmefra.

Du skal bare have in mente, at man ikke kan betale med kort lige så mange steder i udlandet, som man kan herhjemme.

Det er ofte i de små butikker, at de ikke tager kort. I de lidt større turistområder bør du dog ikke bekymre dig om visadankortets dækning.

- En god tommelfingerregel er, at jo længere nord på du kommer, jo bedre dækning er der på dankortet. Det vil sige, at der i for eksempel Sydeuropa er langt større tradition for at man betaler med kontanter, lyder det fra Søren Winge.

- Generelt set er der ikke nogle byer eller lande, hvor man ikke kan bruge sit kort, beroliger Jens Damgaard.

Han påpeger dog, at hvis du rejser mod Østeuropa, kan du opleve, at de tager imod kort færre steder, end de gør i resten af Europa. Det er ved at ændre sig, for langsomt begynder flere og flere steder at tilbyde kortbetaling i disse lande også.

/ritzau/FOKUS