Skal dit barn flytte hjemmefra? Her er fem gode råd til, hvordan du tackler det

Som forælder kan det være svært at give slip, når ungerne flyver fra reden – derfor har Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet formuleret en række gode råd til, hvordan man tackler børnenes flytning.

Inden længe får tusindvis af unge tilbudt en plads på en af landets videregående uddannelser, og det betyder også, at mange unge skal til at pakke flyttekasserne og flytte hjemmefra. Det kan være svært som forælder at give slip på børnene, når de flyver fra reden, og derfor giver Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet en række gode råd til, hvordan man tackler det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Sophie skiftede barndomshjemmet ud med 48 kvadratmeter på Frederiksberg, var det ikke kun en stor omvæltning for hende selv. Det var det også for hendes forældre.

»Der er da noget helt specielt ved at sende sit sidste barn ud i den store verden. Der bliver mere tomt, når alle børnene er væk, og det medfører da et stort savn,« fortæller Sophies far, Enok Vestergård.

Ligesom Sopie flytter cirka 90.000 unge hjemmefra hvert år, og det er ikke altid lige let – hverken for de unge eller for deres forældre, viser et nyligt offentliggjort forskningsprojekt fra Aalborg Universitet, som Berlingske har beskrevet.

Projektet har fulgt 36 unge og deres forældre i flytteprocessen og har ud fra deres erfaringer  formuleret en række gode råd til, hvordan man som forældre håndterer, at børnene flytter hjemmefra.

1. Fint at støtte, men unødvendigt at styre

21-årige Adam, som har deltaget i forskningsprojektet, havde aldrig prøvet at betale en regning eller hente breve i postkassen, før han flyttede hjemmefra.

Og netop fordi unge sjældent har stor erfaring med de praktiske opgaver, der følger med, når man flytter hjemmefra, sætter mange pris på, at forældrene engagerer sig og giver en hånd med.

Men på trods af, at det kan være dejligt, når forældrene tager over, vokser de unge, når de mestrer noget, de ikke har prøvet før – også selvom det kan tage lidt længere tid og indimellem kræver nogle omveje.

Derfor kan det være en god idé, at man som forældre ikke overtager styringen ved både flytning, det store IKEA-indkøb og indretning af den nye lejlighed, men i stedet overlader en del af det at flytte hjemmefra til den unge selv.

2. Overvej den økonomiske hjælp nøje

Fadøl, koncerter og takeaway – som ung kan kombinationen af at være udeboende og på SU være svær at få til at hænge sammen.

Derfor kan det for nogle forældre være fristende at hjælpe til økonomisk, hvis man har økonomien til det.

Mens nogle har det fint med den økonomiske støtte, har en gruppe af de unge deltagere i forskningsprojektet helt frabedt sig deres forældres tilbud, da de ønsker – og kan – klare sig selv økonomisk.

Det kan derfor være en god idé som forældre at overveje, om man vil bidrage med økonomisk støtte og til hvad: Gør klart, hvad betingelserne for den økonomiske hjælp er, for eksempel om det er støtte til hverdagsforbrug, til større ting, eller om der er tale om lån, som skal betales tilbage.

3. Involver jeres børn i husholdningen, inden de flytter hjemmefra

Det er lettere at lave mad selv end at lære det videre til ens børn. Men de unge, der mestrer de praktiske opgaver og huslige gøremål, når de er flyttet hjemmefra, opnår lettere en følelse af at høre til og føle sig hjemme i deres nye liv.

Derfor er det en god idé at involve ens børn i husholdningen, inden de flytter hjemmefra, også selvom det kan være fristende at slippe for de konflikter, det måtte give at insistere på børnenes involvering. Når de får mulighed for at øve sig i de praktiske opgaver og huslige gøremål hos forældrene, får det senere betydning for deres overgang fra hjemme- til udeboende.

4. Der skal være plads til følelser, også børnenes

En del forældre i forskningsprojektet giver udtryk for, at det kan være svært, når ens barn flytter hjemmefra, især hvis det er sidste barn, der flyver fra reden.

Nogle gange kan forældrenes sorg og afsavn komme til at fylde så meget for de unge, at det kan være svært for dem at få plads til deres egne følelser. Det kan derfor være en god idé at holde igen med de helt store følelser, hvis man har det svært med, at ens barn flytter hjemmefra.

5. Det er sjældent en god idé at hindre sit barn i at flytte

Unge i Danmark har ret til at flytte hjemmefra som 18-årige, hvor de betragtes som myndige personer med egne rettigheder og pligter.

Som forældre kan man opleve sine børn mere eller mindre parate til at flytte, men forældre skal være varsomme med at stå alt for hårdt på deres modstand mod børnenes ønsker, hvis de er myndige. Som forældre kan man ønske ens barn et bestemt livsløb og en bestemt livsform, men det er vigtigt at holde sig de unges egne orienteringer og perspektiver for øje og så vidt muligt forsøge at støtte dem.