Skal der nu pant på engangsgrill?

Når sommeren kommer og temperaturen stiger, stiger antallet af efterladte engangsgrill i parker og på strandene også.

Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal der gøres noget ved, for grillene er regulære forureningsbomber, mener Det Økologiske Råd. Derfor foreslår organisationen, at man indfører en pantordning for engangsgrill.

»Vi vil gerne have pant på engangsgrill, fordi de udgør et giftigt miljøproblem. De er lavet af aluminium, som hober sig op og forurener naturen. Samtidig er aluminium et metal, som skal udvindes fra miner, og det er i sig selv ressourcekrævende. Derfor vil vi gerne opfordre til, at man genanvender aluminium,« forkarer Bo Normander, der er formand for Det Økologiske Råd.

Han understreger, at det tager lang til at nedbryde aluminium i naturen, og derfor vil det være en god idé at give brugerne større incitament til ikke bare at efterlade grillene.

Ifølge Ekstra Bladet viser tal fra Coop, at der bliver solgt omkring en halv million engangsgrill i Danmark om året. Det Økologiske Råd fastslår, at det skal være op til politikerne at udarbejde et system for genanvendelsen, men organisationen tror ikke, at det vil blive bøvlet for eksempelvis dagligvarebutikkerne at håndtere grillene.

»Vi bliver jo bedre og bedre til at genanvende vores ressourcer i Danmark, det gør et stigende antal kommuner. Det er klart, at der skal udarbejdes nogle regler for, hvordan man gør det her. Jeg tror ikke, det sker af frivillighedens vej. Vi kender jo allerede pantsystemet fra eksempelvis øldåser, så politikerne skal udarbejde nogle regler for, hvordan man skal gøre,« siger Bo Normander.