Skal covid-19 på ny betegnes som samfundskritisk? Partier er uenige

Sundhedsministeren har bedt Epidemikommissionen vurdere, om covid-19 skal kategoriseres som samfundskritisk sygdom. Dermed er danskerne kommet et skridt nærmere restriktioner. Flere partier i blå blok er skeptiske. Heller ikke De Radikale vil uden videre give grønt lys.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har bedt Epidemikommissionen om at vurdere, hvorvidt covid-19 på ny skal opgraderes til en samfundskritisk sygdom. Dette tiltag kræver dog Folketingets støtte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag blev der taget et skridt, der kan bringe danskerne tættere på restriktioner som mundbind og coronapas.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har bedt Epidemikommissionen vurdere, hvorvidt covid-19 på ny skal betegnes som en samfundskritisk sygdom.

Sker det, kan regeringen med kort varsel indføre restriktioner, medmindre et flertal i Folketingets Epidemiudvalg sætter sig imod dette. Et flertal i udvalget kan dog modsætte sig, at sygdommen opklassificeres som samfundskritisk og dermed forhindre, at regeringen får magt til at indføre restriktioner.

Covid-19 havde status af samfundskritisk sygdom frem til 10. september i år. Her blev dette ændret, fordi smittetrykket i samfundet var lavt.

På baggrund af de seneste smittetal, som ikke er set højere siden december 2020, er det dog muligt, at sygdommen igen vil blive betegnet som samfundskritisk. Dette afgøres af Epidemikommissionens 11 medlemmer, hvoraf flertallet er ansatte fra centraladministrationen, og hvor formanden er Sundhedsministeriets departementschef. Meningen er, at kommissionen skal rådføre sig med eksterne eksperter.

Berlingske har fredag aften talt med flere af Folketingets partier om, hvorvidt de vil modsætte sig en sådan beslutning. Og Enhedslisten vil ikke sætte hælene i.

»Nej, ikke hvis det er anbefalingen fra Epidemikommissionen,« siger partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund:

»Vi har hele tiden sagt, at hvis det bliver nødvendigt, så er vi villige til at opgradere.«

Vil I modsætte jer, hvis regeringen vil indføre coronapas, mundbind og forsamlingsforbud?

»Altså, det skal jo ikke være det hele, der skal indføres på en gang. Nu har der været talt om coronapasset, og det vil vi sådan set heller ikke modsætte os. Vi vil lytte meget til, hvad sundhedsmyndighederne mener,« forklarer Peder Hvelplund.

Han kalder det »afgørende«, at regeringen får en samlet plan og strategi for, hvordan coronasituationen håndteres – også hvad angår anbefalinger.

På nuværende tidspunkt kan Det Radikale Venstre ikke oplyse, om partiet vil bakke op om, at covid-19 på ny betegnes som en samfundskritisk sygdom.

»Det vil kræve, at de kan sige til os, at sundhedsvæsenet er så presset, at det er nødvendigt at klassificere sygdommen som samfundskritisk. Det er det kriterie, der er. Nu må vi se, hvad de kommer med,« siger Stinus Lindgreen.

Bør ske ad frivillighedens vej

Om restriktioner som coronapasset siger Stinus Lindgren:

»Det er jo alt andet lige i den milde ende, men det, jeg gerne vil have en faglig vurdering af, er, hvad man forventer, at man får ud af det, for situationen er en helt anden i dag end for et halvt år siden. I dag har vi vaccineret rigtig mange, så hvilken merværdi forventer man at få ud af det? Vi skal jo ikke gøre noget bare for at gøre noget.«

Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører for Socialistisk Folkeparti, er ikke i tvivl om, at hun vil stemme for, at coronasmitten opkvalificeres til samfundskritisk sygdom, såfremt Epidemikommissionen vurderer, at dette er tilfældet.

»Når sundhedsmyndighederne siger, at de har brug for nye værktøjer og redskaber for at kunne knække den smittekurve, vi ser i øjeblikket, synes jeg, at vi er forpligtet til, at de får det,« siger hun.

Også SF vil bakke op om genindførelse af coronapas.

Dansk Folkeparti er mere skeptisk.

Vil I modsætte jer, at sygdommen betegnes som samfundskritisk?

»Det kunne vi godt finde på, men jeg ved det endnu ikke,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt:

»Det afhænger af, at vi får et møde med myndighederne og får at vide, hvorfor de mener, at det skal ske. På et møde for en uge siden blev det nævnt, at coronapasset kunne være en mulighed. Det lød dog som om, at dette ville ligge et godt stykke ude i fremtiden, men så kommer de så med Søren Brostrøm, der var ude torsdag og anbefale det, uden at vi har haft et møde,« siger Liselott Blixt.

Hun appellerer til, at restauranter og andre frivilligt indfører værktøjer som coronapas og mundbind med henblik på at bekæmpe den stigende smitte, så restriktioner ikke bliver nødvendige.

Hun svarer desuden »ja« til, at partiet vil kunne finde på at modsætte sig, at regeringen indfører restriktioner.

Ikke blind tillid

Sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige mener, at regeringen forsøger at fortsætte sit sololøb.

»Vi vil i Nye Borgerlige ikke vise blind tillid til regeringen. Dette burde alle partier have lært af de seneste par år,« skriver Lars Boje Mathiesen til Berlingske og tilføjer:

»Derfor kommer vi selvfølgelig heller ikke til at stemme for at gøre corona til en samfundskritisk sygdom baseret på en kommission, som reelt set blot er regeringens forlængede arm.«

Per Larsen, som er sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti og medlem af Epidemiudvalget, mener omvendt, at vi står i en situation, hvor det ville være alt for indgribende at ophøje covid-19 til en samfundskritisk sygdom.

»I samme øjeblik, den bliver samfundskritisk, er der mulighed for at indføre krav om mundbind og afstandskrav. Det ser jeg ikke behov for lige med det samme. Så skal tingene udvikle sig i en meget negativ retning,« siger han.

Per Larsen påpeger, at der ikke er udsigt til, at sundhedsvæsenet braser sammen fra den ene dag til den anden, fordi Danmark er i en anden situation i forhold til situationen for et år siden, hvor ikke en eneste dansker var vaccineret.

»Vi har tid til at overveje, hvad for tiltag der skal foretages, hvis smittetallene og ikke mindst indlæggelsestallene udvikler sig uhensigtsmæssigt,« siger Per Larsen.

Den konservative sundhedsordfører pointerer, at såfremt et coronapas skal være aktuelt, skal det kun indføres der, hvor der er høje smittetal, og vaccinationsraten er lav. Det siger han også med tanke på, at et coronapas er meget omkostningstungt for virksomheder.

Også Henrik Ullum, som er direktør for Statens Serum Institut, anbefalede fredag, at coronapasset bliver genindført i Danmark. Det sagde han i TV 2-programmet »Go' aften Live«.