Skærpet krav fra Sundhedsstyrelsen risikerer at forsinke omstridt vaccineordning: »Det er et enormt teknisk krav pludselig at smide oveni hatten«

Et ganske almindeligt telefonopkald er ikke tilstrækkeligt til at indhente samtykke fra borgere, der ønsker et stik med en af de skrottede vacciner. Det risikerer at forsinke ordningen, advarer centralt firma.

 
Mette Frederiksen ved doorstep i tirsdags taler også om forskellen på den politiske beslutning og Sundhedsstyrelsens vurdering af vaccinerne. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Flere centrale aktører har allerede sået tvivl om den såkaldte tilvalgsordnings levedygtighed, og nu risikerer et krav fra Sundhedsstyrelsen at forsinke den stormombruste ordning.

I sin vejledning til ordningen stiller Sundhedsstyrelsen et skærpet krav til det samtykke, som lægen skal indhente, for at borgeren kan få et stik med en af de skrottede vacciner – AstraZeneca eller Johnson & Johnson.

Sundhedsstyrelsen skriver, at samtykket skal indhentes ved fysisk fremmøde eller videokonsultation, da et ganske almindeligt telefonopkald eller en mail ifølge Sundhedsstyrelsen ikke sikrer gode nok rammer til at informere borgeren om de forbehold, Sundhedsstyrelsen har ved vaccinerne.

Firmaet Practio, der blandt andet skal stå for at rekruttere læger til ordningen, var dog slet ikke forberedt på det skærpede krav. Firmaet risikerer derfor at skulle bruge længere tid på at få ordningen op at køre end først antaget, vurderer læge og medstifter af Practio, Jonas Nilsen:

»Det lyder måske simpelt, men det er et enormt teknisk krav pludselig at smide oveni hatten, otte dage inden lovgrundlaget er på plads. For kravet kommer, samtidig med at vi i forvejen skal gå i luften inden for 14 dage, efter at rammerne er på plads. Så det kan godt forsinke processen, at vi nu skal bygge den her mulighed for videokonsultation ind i vores system. Det kan godt bekymre mig,« siger han.

Rammerne for ordningen forventes at være på plads 20. maj, og herefter er ønsket fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at ordningen skal træde i kraft hurtigst muligt. På et pressemøde mandag lod han blandt andet offentligheden forstå, at ordningen ikke ville være en succes, hvis borgerne skal vente for lang tid på at få et stik med en af de skrottede vacciner.

Practio ved ikke, hvor lang tid kravet fra Sundhedsstyrelsen potentielt kommer til at forsinke processen. Medstifter Jonas Nilsen understreger dog, at foranstaltningen bestemt ikke er uden betydning:

»Det er ikke en helt triviel ting at smide på bordet. Vi havde slet ikke forberedt os på at skulle udføre videokonsultationer, men kun at samtykket skulle indhentes gennem et telefonopkald. Vi kan godt løfte opgaven, men lige nu står hele firmaet på den anden ende for at løse den,« forklarer han.

Risikerer at mangle læger

Diskussionen om tilvalgsordningen tog for alvor fart den 3. maj, hvor et politisk flertal blev enige om, at borgere skulle have mulighed for at blive vaccineret med en covid-19-vaccine, der ikke længere tilbydes i det generelle vaccinationsprogram.

Det drejer sig om vaccinerne fra henholdsvis AstraZeneca og Johnson & Johnson. Det er vacciner, som Sundhedsstyrelsen ikke længere anbefaler, fordi der er fundet sjældne, men alvorlige bivirkninger, ved begge vacciner.

Blandt andet af den grund har Dansk Selskab for Almen Medicin frarådet danskerne at gøre brug af ordningen, og tirsdag aften afviste flere private vaccinationsklinikker, at de ville stille personale til rådighed.

Et af firmaerne – Medflex – vurderede ikke, at vejledningen fra Sundhedsstyrelsen gør det tilstrækkeligt klart, hvilke borgere der vil være i risikogruppen ved at få vaccinen. Derfor ønskede firmaerne ikke at tage ansvar for opgaven.

Firmaet Practio, der fortsat er interesseret i opgaven, mener heller ikke, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer er klare:

»Ordningen hviler på, at tilstrækkeligt mange læger ønsker at lave konsultationer. Men det kan godt blive svært, hvis Sundhedsstyrelsens retningslinjer ikke bliver mere klare, for så vil der potentielt ikke være nok læger, der ønsker at lave de konsultationer, til at møde efterspørgslen. Så jeg synes, at Sundhedsstyrelsen skylder lægerne at forklare, hvornår lægerne har handlet samvittighedsfuldt,« siger han.

Handler om mere end liv og død

Debatten om tilvalgsordningen har samtidig handlet om, at fordelene ved at tage en af vaccinerne ikke opvejer risikoen, da borgeren snart kan få en af de vacciner, som Sundhedsstyrelsen rent faktisk anbefaler. Om risikoen siger Jonas Nilsen:

»Jeg vil ikke lave nogen konkrete vurderinger. Jeg kan bare forholde mig til, at man er nødt til at se på mere end blot liv eller død, når lægen skal vurdere, om borgeren skal have vaccinen. Det er meget personligt, hvad der betyder noget for det enkelte menneske.«

Berlingske har spurgt, om Sundhedsstyrelsen vil holde fast i kravet om videokonsultationer, og om styrelsen vil præcisere sine retningslinjer yderligere.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at vejledningen netop er sendt i høring, og at der er høringsfrist 16. maj.