Skærpet kontrol med vuggestuer

Regeringen lægger op til mere kontrol med daginstitutionerne og hidtil uset åbenhed om kvaliteten.

Læs mere
Fold sammen

I samarbejde med Kommunernes Landsforening iværksatte børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) i går en skærpet kontrol med landets vuggestuer og børnehaver.

Der er tale om en såkaldt »temperaturmåling«, der for første gang skal give forældre mulighed for at danne sig et reelt indtryk af kvaliteten i deres børns daginstitution. Samtidig vil kommunerne langt bedre kunne måle og evaluere den enkelte vuggestue og børnehave.

I første omgang er det frivilligt for den enkelte kommune, om den ønsker at deltage i »temperaturmålingen«, men ministeren forventer, at mange af landets kommuner fremover vil kunne svare på spørgsmål som: Har alle børn en kammerat? Udvikler børnene deres sprog? Lærer de nok og trives de?

»Det handler om et generelt løft af den faglige kvalitet på daginstitutionsområdet,« siger børne- og undervisningsminister Christine Antorini:

»Det er vigtigt, at man følger området systematisk, og derfor indfører vi dette tjek. Det skal ses som udtryk for, at en systematisk indsats så tidligt som muligt er vigtig. Der skal løbende være fokus på kvaliteten for at løfte børns læring.«

Ministeren lægger desuden op til en skarpere opfølgning på de pædagogiske læreplaner:

»Vi har pædagogiske læreplaner, og det fungerer godt, men vi skal også følge, om kommunerne leverer et kvalitetsløft.«

Venstre lægger vægt på, at samtlige landets kommuner hurtigst muligt bør offentliggøre oplysningerne om kvaliteten af de enkelte vuggestuer og børnehaver.

»Det er ekstremt vigtigt, at vi giver forældrene en gennemsigtighed og åbenhed, så de kan danne sig et indtryk af de enkelte tilbud,« siger Venstres familieordfører, Louise Schack Elholm.

Forholdene i landets vuggestuer og børnehaver er blevet et politisk varmt tema, efter at Berlingske i artikelserien »Børnenes By« har sat den pædagogiske kvalitet til debat. Flere eksperter taler om »en ny kampzone«.