Skændet muslimsk gravplads er »en sag for politiet«

Otte gravsten på Vestre Kirkegårds muslimske gravplads blev i weekenden skændet og ødelagt. Københavns Kommune kalder det »en sag for politiet,« der mandag indsamlede beviser.

Gravsten er blevet væltet og ødelagt på Vestre Kirkegårds muslimske afdeling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det var hverken vind, vejr eller Vestre Kirkegård selv, der henover weekenden lagde otte gravsten på den muslimske gravplads ned. Det slår København Kommunes Miljø- og teknikforvaltning fast mandag. I stedet kalder kommunen det »en sag for politiet.«

Mandag formiddag var netop politiet at finde på Vestre Kirkegård, da to uniformerede betjente fotograferede, indsamlede beviser og talte med pårørende. Københavns Politis presseafdeling oplyser, at der søndag indløb en officiel anmeldelse om sagen, men at det skete efter mørkets frembrud, og at man derfor først tog ud til kirkegården mandag.

Sagen tog sin begyndelse, da Rushy Rashid, journalist og radioværk på Radio24Syv, fandt de otte skændede grave i forbindelse med et besøg på gravpladsen, hvor hendes mor ligger begravet. Hun kontaktede Københavns Politi, men da hun ikke selv var pårørende til de, hvis gravsten var skændet, kunne politiet ikke gøre mere.

Efterfølgende skrev Rushy Rashid en opdatering på Facebook, der er blevet delt mere end 1300 gange og har fået mere end 4100 reaktioner.

»Kommer lige fra Vestre Kirkegaard, hvor vi tog hen for at lægge blomster på min mors grav. Til min store gru ser jeg, at stenen på graven ved siden af er knækket. Først tænker jeg, at det må være frosten. Men så får jeg øje på de andre grave rundt omkring. Stenene er også væltet der..,« skrev radioværten som indledning på sin Facebook-status, og fortsatte:

»På flere af gravene kan jeg se fodspor, og andre er væltet med soklen. Dybt frustreret, vred og ked af det har jeg kontaktet Kbhs (Københavns, red.) Politi, men da det ikke er mig, der er forurettet eller har været udsat for hærværket, så kan de ikke modtage min anmeldelse.«

Siden har Københavns Politi været på stedet for at indsamle beviser. I alt drejer det sig om otte ud af flere hundrede gravsten på Vestre Kirkegårds muslimske gravplads. Enkelte af de otte er knækket, andre er blevet væltet eller vendt, men fælles for dem alle er, at de ligger på række.

I nærheden af de otte gravsten er der desuden en bænk, hvor der ifølge betjentene på stedet kunne være spor af en fest eller anden form for ophold. Derudover er der dog tilsyneladende ingen systematik i ødelæggelserne. Store dele af den muslimske gravplads er uberørt, og mandag formiddag meddelte politiet, at det endnu var for tidligt at gætte på motivet.

Tilbage i juni 2015 blev 50 gravsten væltet på en muslimsk gravplads i Brøndby. Et lignende antal gravsten blev få måneder efter skændet eller ødelagt på en muslimsk gravplads i Odense. Internationalt har man desuden set store sager om både muslimske og jødiske gravpladser. Senest i den amerikanske by Philadelphia, hvor mere end 500 jødiske gravsten blev vandaliseret henover weekenden.

De seneste tal fra Rigspolitiet viser, at der i 2016 indløb 21.860 anmeldelser for hærværk og 629 anmeldelser for groft hærværk. Det førte til henholdsvis 3562 sigtelser for hærværk og 292 sigtelser for groft hærværk, hvilket er det laveste antal siden 2012. Antallet af anmeldelser for hærværk har dog i samme periode været støt faldende.