Skænderier forårsager tidlig død

Hyppige skænderier med konen eller familien fordobler risikoen for en tidlig død blandt midaldrende mænd og kvinder. Det viser en ny undersøgelse.

Bodil Jørgensen og Kristian Halken i ægteskabeligt skænderi i »Vildanden« på Det Kongelige Teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Nogle gange er det måske bedst ikke at få luft for sine frustrationer. Det tyder en ny undersøgelse fra Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet i hvert fald på. Den viser nemlig, at risikoen for en tidlig død fordobles blandt midaldrende mænd og kvinder, som ofte skændes med familie og venner.

I undersøgelsen er 9.875 mænd og kvinder i alderen 36-52 år blevet interviewet om deres sociale relationer i hverdagen. I gruppen af personer, som svarer, at de altid eller ofte har konflikter med deres partnere, døde otte procent i løbet af de 11 år, hvor undersøgelsen stod på. Tallet er kun tre procent for dem, der svarer, at de sjældent eller aldrig har konflikter.

Ifølge Lektor ved Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab Rikke Lund skyldes det, at skænderier er en belastning for kroppen.

»Vi bliver tilsyneladende ret stressede, når vi skændes, og det påvirker kroppen. Mængden af stresshormoner øges, og vores blodtryk stiger, og det kan blandt andet føre til hjertekarsygdomme,« siger Rikke Lund.

Det er især relationer til vores nære, der har betydning for vores velvære. Men undersøgelsen viser også, at selv konflikter med naboerne kan være en årsag til tidlig død. Det overrasker Rikke Lund.

»Det ser ud til, at konflikterne har en betydning uanset, hvem vi skændes med, og det, synes jeg, er overraskende,« siger hun.

Det er dog kun er én procent af deltagerne i undersøgelsen, der har voldsomme konflikter med deres naboer, så der næppe er tale om et stort folkesundhedsproblem, forklarer lektoren.

Undersøgelsen viser også, at især mænd er sårbare, når det drejer sig om bekymringer og krav fra deres partnere og børn. For mænd kan det nemlig også føre til en tidlig død, hvis bekymringer om for eksempel deres børn fylder meget i hverdagen. Forklaringen kan være, at mænd reagerer på den type stressfaktorer ved at få et forhøjet indhold af kortisol i blodet, som kan være skadeligt i store mængder.

Rikke Lund mener, at løsningen på den øgede dødelighed kan være, at vi lærer at håndtere konflikter, og altså skærer ned på skænderierne.

»Det er selvfølgelig nødvendigt at håndtere de konflikter, der kommer. Man skal ikke bare stikke hovedet i busken, men hvis skænderierne er konstante, så skal man prøve at tackle det anderledes,« siger Rikke Lund.