Skader efter forkert indstillet nakkestøtte

En forkert indstillet nakkestøtte er medvirkende til mindst 6.000 skader hvert år.

Alt for mange danskere har ingen idé om, hvor deres nakkestøtte i bilen skal sidde for at virke efter hensigten. Med en rigtigt indstillet nakkestøtte kan man nemlig reducere risikoen for at få et piskesmæld, hvis man havner i et trafikuheld men sidder støtten forkert, så kan det gå rigtig galt.

Advarslen kommer fra Rådet for Større Færdselssikkerhed, Forenede Danske Motorejere og Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede, der sammen nu sætter fokus på danskernes fejlindstillede nakkestøtter.

I juni foretog Rådet for Større Færdselssikkerhed en registrering af over 3.000 bilister, og her viste det sig, at otte ud af ti bilister havde indstillet deres nakkestøtte forkert.

Samme tendens viser sig i en undersøgelse, som Megafon har udført for rådet halvdelen af mændene og én ud af tre kvinder svarer forkert på spørgsmålet om, hvordan nakkestøtten skal indstilles.

»Den typiske og den alvorligste fejl er, at nakkestøtten ikke sidder højt nok. Meget ofte sidder den helt nede på selve sædet, og det er oftest for lavt. Hvis man bliver påkørt bagfra, bliver ens hoved vredet bagover og kastet fremad igen, og det er den rykken frem og tilbage, der giver piskesmældet. Har man indstillet sin nakkestøtte korrekt, så kan det minimere risikoen for piskesmæld,« fastslår projektleder Søren Troels Berg fra Rådet for Større Færdselssikkerhed.

Varige skader
Han bakkes op af bilinspektør Per Bo Hansen fra ingeniørfirmaet DanCrash, der udreder trafikulykker.

»Det skader mere, end det gavner at køre med en forkert indstillet støtte. Den skal støtte baghovedet. Sidder den for lavt, så forhindrer man overhovedet ikke hovedet i at slynges bagud, og i den situation vil man bare have en forværring,« understreger han.

Ifølge Sundhedsstyrelsens beregninger får omkring 6.000 bilister om året et piskesmæld, og heraf regner man med, at ca. 300 personer døjer med varige symptomer og smerter. Både fra DanCrash og Rådet for Større Færdselsikkerhed lyder det dog, at tallet reelt kan være langt højere, da mange aldrig anmelder piskesmæld til forsikringsselskaberne eller får behandling.

Ofte er det nemlig små uheld, der kan synes ubetydelige, der udløser piskesmæld, forklarer bilinspektør Per Bo Hansen.»De opstår ved påkørsler bagfra og ved relativt lave hastigheder. Det er typisk sådan helt små hovsa-uheld på en parkeringsplads eller lignende, hvor der nærmest ingenting er at se på bilen, måske lige en bule på kofangeren,« siger han.