Sjusk med medicin til hjertepatienter

Kun mellem 30 og 60 procent af de patienter, der har haft en blodprop eller anden åreforkalkning, får efterfølgende den effektive og livsforlængende medicin mod højt kolesterol, viser ny opgørelse.

Selvom det er indiskutabel viden, at patienter med åreforkalkningssygdomme har stor gavn af medicin, der sænker kolesteroltallet, er det langtfra alle patienter, der får medicinen. Nye tal viser, at helt ned til mellem 30 og 60 procent får den fedtreducerende medicin, selvom den kan begrænse risikoen for blodpropper og forlænge livet.

Åreforkalkningssygdomme omfatter blodpropper i hjertet, hjernen eller benene samt angina pectoris (hjertekrampe). Og medicin mod højt kolesteroltal er billig og effektiv. Alligevel viser data fra ikke færre end 28.000 patienter fra 2004 og frem, at mange tusinde patienter hvert år enten ikke får medicinen eller får for lidt til at sænke kolesteroltallet tilstrækkeligt.

Bag tallene står overlæge og professor Børge Nordestgaard fra Herlev Universitets Hospital. Han er rystet over den markante undermedicinering af hjertepatienterne.

»Nytten af kolesterolsænkende medicin er noget af det mest veldokumenterede i hele lægevidenskabens historie. Medicinen kan reducere risikoen for nye blodpropper i hjerte eller hjerne med 25 til 50 procent. Samtidig giver den næsten ingen bivirkninger, så der er ingen saglige begrundelser for ikke at ordinere medicinen,« siger Børge Nordestgaard.

Formanden for Hjerteforeningen, Henrik Sillesen, mener, at det i sidste ende er de praktiserende læger, som sidder med ansvaret for de lave tal.

Det ansvar vil formanden for de praktiserende lægers organisation (PLO), Michael Dupont, ikke umiddelbart påtage sig på sine medlemmers vegne. Men han medgiver, at tallene burde være langt højere. »Det er svært at gisne om årsagen til de lave tal. De bør analyseres nærmere, før man kommer tættere på en forklaring. Men groft sagt kan ansvaret ligge hos patienten, sygehuslægen eller den praktiserende læge.«