»Sjælør-banden kæmper mod alle«

De startede med drengestreger. Nu fifler de med hård kriminalitet og narkohandel. Bandens yngste vil helst kaldes Sjælør Original Gangster. I går mistede banden et 21-årigt medlem, da han blev dræbt på åben gade i København.

Flere af drengene fra S.O.G. – Sjælør Original Gangster – holder til ved kebabhuset ved Sjælør Station. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

På pladsen foran Sjælør Station i Københavns sydvestkvarter hænger en gruppe drenge ud.

Det er »ungdomsafdelingen« af Sjælør-banden, der i årevis har hærget området omkring Sjælør Station i Københavns sydvestkvarter. Den voksne del af gruppen startede også som småkriminelle typer med vold og tyverier som fritidsbeskæftigelse – men nu er de involveret i langt hårdere kriminalitet. Det var medlemmer af banden, der natten til i går blev beskudt på Nørrebro – og en 21-årig med pakistansk baggrund mistede livet.

På pladsen kommer nogle, mens andre går. Men der er hele tiden nogle. Deres mørke jakker har hætter og bukserne hænger lidt. Nogle ryger, andre står der bare og laver ingenting. Drengene er vidt forskellige i størrelse. De største og ældste er 17-18 år og de yngste omkring 13.

Sjælør-banden er det navn, der har klæbet til gruppen i årevis. De helt unge kalder sig S.O.G. Det står for Sjælør Original Gangster, fortæller politibetjent Bent Haagensen, der gennem sit arbejde i SSP (Skole-, social- og politisamarbejde) har et godt kendskab til drengene. Og S.O.G.erne ser op til den såkaldte Sjælør-banden, der er ældre og langt mere kriminelle. Da Berlingske Tidende møder Sjælør-drengene på deres hjemmebane, er de triste, siger de. For natten til i går mistede de på Mimersgade på Nørrebro et medlem.

Gerningsmændene, der skød og dræbte en 21-årig mand, er ikke fundet, og motivet er ukendt.

»Hårdkogte kriminelle«
Sjælør-banden er ifølge vicepolitiinspektør Lars Nicolai Jensen fra Københavns Politis kriminalpræventive afdeling, en gruppe andengenerationsindvandrere, primært tyrkere, marokkanere og pakistanere, der har lavet uro i lang tid.

»De har været utilpassede i mange år, og vi har haft adskillige konfrontationer med dem,« siger Lars Nikolai Jensen, der kender gruppen via SSP-samarbejdet i København.

»Det undrer mig ikke, at de er involveret. De er helt udenfor pædagogisk rækkevidde,« siger han.

Mange medlemmer af Sjælør-banden er i følge Bent Haagensen »hårdkogte kriminelle gangstere«, der tjener store penge primært på narkohandel. Derfor vurderer han også, at skudepisoden formentlig har rod i narkotika eller mange penge fra tidligere handler.

»Det her er ren likvidering, og der er ikke nogen, der vil gå ud og skyde, hvis de ikke mente, at det var alvorligt,« siger Bent Haagensen.

Bandeopgør?
Om banden fra Sjælør nu er impliceret i bandeopgør, er der dog ingen, der ved med sikkerhed. Siden i går har der været adskillige gisninger om, at der lå et bandeopgør bag skuddene og drabet. Lars Nicolai Jensen kender via sit arbejde med SSP heller ikke til, at Sjælør-gruppen skulle kæmpe mod én bestemt gruppe. De er derimod i konflikt med mange forskellige.

»De kæmper mod alle mulige. Det er simpelthen personer, der mangler empati og moral og har nogle helt andre æresbegreber end vi er vant til. De aftaler og mødes decideret for at slås«, siger han.

I stationsbygningen ved drengenes tilhørsplads ligger Sjælør Kebab & Burger House. Her kan man købe en halal-hotdog for 15 kroner. Luften i lokalet er tæt og varm, og i højtaleren lyder arabisk popmusik. Flere af drengene fra S.O.G. sidder herinde og spiser. Det er et af deres faste tilholdssteder. Umiddelbart synes det, som om at der langes mere mad over disken end der kommer penge den anden vej. Berlingske Tidende spørger en medarbejder på grillbaren om, hvad han kender til drengene. Han vil ikke fortælle noget. Heller ikke i andre af butikkerne i nærheden ønsker de at tale om drengene af hensyn til deres egen sikkerhed. En beboer i området fortæller, at det ikke er mere end en måned siden, at drengene smadrede den ene rude i grillbaren.

Det er blevet mørkt i Sjælør og mange af S.O.G.-drengene er forsvundet hjem eller i ungdomsklubben på Sjælør Boulevard, hvor en del også hænger ud de kolde aftner.