Sjælland står under vand

Alt står under vand hos beboerne i Godsparken i Greve. De blev i går evakueret fra knæhøjt vand i gaderne og i husene. Den sidste tids voldsomme regn bliver til alt held afløst af knap så voldsomme byger de næste par dage.

78 huse i Godsparken i Greve var i går oversvømmet af de store mængder vand, der er faldet inden for de seneste døgn. I går blev beboerne evakueret fra området af Falck-biler og militærkøretøjer. Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Inde i Anni Buchs hus er gulvtæppet i stueplanet hvidt. Det er det samme gulvtæppe, der ligger på trappetrinene ned til kælderetagen. Lige nu er alle de hvide trappetrin bortset fra ét forsvundet i de omtrent 170 centimeter vand, der er i kælderen. Nede i kælderrummet svømmer møbler og bøger rundt i uigennemsigtigt vand.

»I går aftes klokken 19.00 opdagede vi, at der løb vand ind i kælderen,« siger Anni Buch, der bor i Godsparken i Greve. Uden for hendes hus står billeder, stole og andre ting, der er reddet ud af kælderen.

»I løbet af natten steg vandet mere og mere. Min mand gik til sidst rundt med vand til livet og forsøgte at redde vores personlige ejendele. Men vi nåede langtfra at få det hele med,« siger en tydeligt berørt Anni Buch.

Juni blev den vådeste måned registreret, siden DMI begyndte at måle i 1873. Og den voldsomme nedbør er fortsat ind i juli i en grad, så dele af Sjælland står under vand.

Vandskader har de rigeligt af i Godsparken. I alt 78 huse er berørt af den store mængde vand, der har lagt sig mageligt til rette på de lavere punkter i området.

Det er netop et af de lavere punkter, en familie forcerer, da de kommer vandrende ned ad gaden i Godsparken. De er iført gummistøvler og helt korte bukser. Hver bærer en lille kuffert, og kvinden har en sort kanin i favnen. Hvis ikke asfalten under dem var forsvundet i knædybt vand, ville scenen ikke få nogen til at blinke. Men et større opbud af Falck-biler, militærkøretøjer, politibiler og ambulancer vidner om situationens alvor. Familien klarer sig gennem vandmasserne og ud på tør grund, hvor de med deres reddede ejendele og kaninen i armene bliver hjulpet af en betjent.

Hovedstaden hårdest ramt
De sidste dages regn har været så voldsom, at Vejdirektoratet melder om veje, der er spærrede af vand og vil være det nogle dage endnu.

»Især hvor Rute 6 krydser Frederikssundsvej i Ølstykke. Der er så meget vand på kørebanen, at den er spærret i begge retninger. Og det kan tage nogle dage, inden den igen bliver åbnet,« siger Pernille Thorsen, der er mediemedarbejder på Vejdirektoratet.

Mange mindre veje er lukkede. Flere buslinjer har måttet omlægge ruterne. Og der har været aflysninger af flere S-tog på grund af mudderskred.

Falck havde i går aftes modtaget over 800 henvendelser, heriblandt 520 anmeldte vandskader, hvilket typisk betyder oversvømmede kældre.

»Det er klart Sjælland, der er hårdest ramt. Der er praktisk taget intet på Jylland og Fyn. Det er værst omkring Hillerød, Helsinge, Greve og Køge. Der har altså generelt været flest skader i Region Hovedstaden,« siger kommunikationsmedarbejder i Falck, Rikke Straarup.

Alvorlig situation
Selv om Godsparken tydeligvis er et af de områder, der oplever nogle af de alvorligste konsekvenser af den store mængde nedbør, er det ikke i Greve, der er faldet allermest. Den højeste måling, DMI i går havde registreret fra torsdagens voldsomme regnvejr, var 60,9 millimeter på Amager. Det svarer til seks store gulvspande per kvadratmeter. Næstmest regn har Frederikssund, Stenløse og Dragør fået med 58 millimeter. Det har fået Dragør Kommune til at lægge følgende meddelelse ud på deres hjemmeside:

»Der er faldet 58 mm vand i Dragør, hvilket bevirker at Kommunen er under vand.«

Men ifølge DMI er der alligevel et godt stykke vej op til den højeste måling, der har været for et døgn. Den blev foretaget 9. juli 1931 påÆrø og var 168,9 millimeter.

»Der er mange steder, som ikke kan tåle mere vand. Der er folk, der har stoppede afløb i forvejen, hvor mere regn vil resultere i oversvømmelser. Og jorden kan i det hele taget ikke blive ved med at suge i samme tempo,« siger pressechef i DMI, Niels Hansen, som samtidig kan fortælle, at der godt nok er bygerisiko de næste par dage. Men der vil ikke komme nær så meget regn, som de sidste dage har budt på.

I mellemtiden tager villakvarteret Godsparken sig temmelig abstrakt ud. Gummibåde sejler rundt i gaderne, og Falck-folk iført tørdragter går fra dør til dør og hjælper beboerne ud af deres huse og advarer dem mod at drikke vandet fra hanen det er muligvis blevet blandet med kloakvand.

Store militærlastbiler kører rundt i området og skaber mindre tsunamier, der æder sig ind på de resterende tørre pletter. Men ellers står bilerne stille i området. Andre steder i landet er trafikken ligeledes blevet lammet af regnvandet.

Ingen kan dog tale om mudder og regnskyl uden at sende en tanke til Roskilde Festivalen. Ifølge DMI blev der torsdag sat rekord i regn på Roskilde Festivalen. Påén dag faldt der 44,7 millimeter vand. Dermed kan 1997, der hidtil har været året med den vådeste Roskilde Festival, godt gå hjem og lægge sig. Dengang faldt der 43,6 millimeter regn, men det var over torsdag, fredag, lørdag og søndag.