Sjælland får sin første nationalpark

Sjællands første nationalpark ved navn Nationalpark Skjoldungernes Land kommer til at dække Roskilde, Lejre og Frederikssund og indvies i marts efter bred politisk enighed.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og Lejre-borgmester Mette Touborg (SF) i de naturskønne omgivelser. Foto: Claus Bjørn Larsen. Fold sammen
Læs mere

Danmarks fjerde nationalpark indvies i slutningen af marts under navnet Nationalpark Skjoldungernes Land, og hvis nogen får vikinge-associationer, er det rigtigt.

Nationalparken vil dække et stort område, hvor danske vikinger satte deres præg, og skjoldungerne er i følge legenderne efterkommere af den første danske konge i Lejre, Skjold.

Området, som er gennemskåret af dale og fredede herregårdslandskaber med store løvskovsområder, ligger ved Roskilde Fjord, der rummer holme og øer, som også er med i nationalparken.

Nationalparken rummer også adskillige kulturelementer - herunder Roskilde Domkirke, der er med på UNESCOs Verdensarvsliste.

»Det er intet mindre end en perfekt kombination af natur, landskab og kultur, vi finder her. Og alt sammen sker med en lokal opbakning, støtte og energi, jeg sjældent har set mage til,« siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i en pressemeddelelse.

Fredag blev forligskredsen bag nationalparkloven enige om at etablere den nye nationalpark, og kredsen omfatter alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten.

Formanden for Nationalpark Skjoldungernes Land bliver direktør og landmand Lars Vedsmand, der har siddet i styregruppen bag det lokale forslag til nationalparken.

Bestyrelsen på 12 medlemmer bliver bred og afspejler den lokale interesse for projekter. Det gælder repræsentanter fra Roskilde Kommune, Lejre Kommune og Frederikssund Kommune, og talrige organisationer - herunder Danmarks Naturfredningsforening samt Dansk Ornitologisk Forening.

Nationalpark Skjoldungernes Land vil blandt andet kunne byde på noget så sjældent som ynglende havørne, men det er planen, at nationalparken også skal promovere turistattraktioner, lokale fødevareprodukter, kunstnere og fritidsmuligheder.