Sjældne fugleunger stjålet fra vandrefalken

Ornitologer frygter, at rederøvere for andet år i træk har tømt en vandrefalkerede på Møn for unger. Årsagen er endnu ukendt.

Vandrefalken forsvandt fra Danmark tilbage i 1969 i en årrække. (Foto: Iris) Fold sammen
Læs mere

For andet år i træk er der forsvundet unger fra en vandrefalkerede på Møn, og ornitologer frygter, at de få dage gamle unger er blevet fjernet af rederøvere.

Det er den samme rede, der to år i træk har mistet unger. Vandrefalken er sjælden og fredet. Den yngler syv steder på Møn og en halv snes andre steder herhjemme.

Er der rederøvere på spil, vidner det om, at vilde og sjældne dyr og planter i den danske natur er jaget vildt akkurat som i udlandet. Berlingske har inden for få måneder beskrevet, hvordan fanatiske samlere vil gå langt for at få fat i vilde eksemplarer af særligt sjældne arter.

Vandrefalkekspert Niels Peter Andreasen fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) holder et vågent øje med Møns vandrefalke. Men såvel i år som sidste år er den ramte rede blevet røvet i en periode, hvor han har været bortrejst.

Han baserer sin mistanke om rederøveri på, at der i år er tegn på slidspor efter tovværk ved redestedet. Dertil kommer, at der sidste år blev fundet en såkaldt sigtepind på stranden under redestedet, som pegede direkte op på reden. Endelig har der været mistænkelig færdsel omkring yngleområdet, oplyser han.

»Vi har en bekymring, en mistanke, men ikke dokumentation, og det er jo ikke nok til en politianmeldelse,« som han siger.

Dark falcon flying - 3D render Fold sammen
Læs mere

Det er uklart, hvem der i givet fald har stjålet ungerne. Men der er ifølge Niels Peter Andreasen flere eksempler fra udlandet på, at rovfuglereder bliver røvet for æg eller unger for at skaffe nyt blod til illegal rovfugleopdræt. Derfor kan rederøverne sagtens være udlændinge, vurderer han.

Der er kun få kendte tilfælde af rederøveri mod rovfugle herhjemme. Således forsvandt vandrefalken fra Danmark tilbage i 1969, da det sidste ynglende par fik deres unger stjålet på Møn. Falken gjorde dog comeback i dansk natur i 2001.

Planter er også sårbare

Planter er også ofre for langfingrede samlere. Det er ikke mindst de fredede og sjældne orkideer, der bliver gravet op i den vilde natur. I juni gjorde ukendte gerningsmænd indhug i Danmarks eneste bestand af fruesko i Rold Skov. For et par år siden blev der opgravet en håndfuld flueblomster i en skov ved Ringsted, der er flueblomstens eneste levested i Danmark. For nylig blev der et sted på Vestsjælland opgravet fire hyldegøgeurtplanter.

På samme måde oplevede sommerfuglefolket for nylig, hvordan æg og larver fra den store dagsommerfugl Almindelig Svalehale forsvandt fra dens fødeplante ved Gentofte Sø. Formentlig fordi de var blevet taget af samlere, der bare måtte have fingerene i dem.

Ifølge formand for Dansk Botanisk Forening, Jakob Hermann, er det først og fremmest sjældne planter, der bliver gravet op og fjernet fra naturen.

Han tilføjer, at foreningen arbejder på at offentliggøre en database over Danmarks flora og i den forbindelse gør sig overvejelser omkring offentliggørelsen af fund af netop de sjældneste arter.

»Vi diskuterer, hvor præcist vi skal angive fundene. Skal alle kunne finde dem og glæde sig over dem? Eller siger vi blot ’værsgo’’ til plantetyve, her kan i grave de sjældne planter op, hvis vi angiver dem for præcist?« lyder det fra Jakob Hermann.