Sjælden og farlig sygdom brudt ud på Bornholm

En død bornholmsk hare blev i julen konstateret smittet med harepest, som kan være dødelig for mennesker.

Arkivfoto: Denne hare er sund og rask, men en af dens artsfæller blev i julen fundet død i nærheden af Ekkodalen på Bornholm - smittet med den sjældne sygdom Tularæmi, som også kan være farlig for mennesker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En død hare, der i julen blev fundet i nærheden af Ekkodalen på Bornholm, var ifølge Veterinærinstituttet smittet med den yderst sjældne og farlige sygdom Harepest, skriver Bornholms Tidende.

»Det er bestemt en bakterie, man skal have respekt for,« siger dyrlæge ved Veterinærinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet Mariann Chriél til avisen.

Sygdommen, der også kan ramme mennesker, skyldes ifølge Fødevarestyrelsen bakterien Francisella tularensis, som er meget smitsom og kan være dødelig for mennesker, hvis den ikke behandles.

Dødeligheden er imidlertid størst hos harer og gnavere. Fugle, hunde, katte, svin og andre dyr kan også rammes af sygdommen.

Veterinærinstituttet anbefaler i kølvandet på fundet af den smittede hare, at man tager forholdsregler, hvis man støder på dødt vildt i naturen.

Ikke mindst jægere skal være opmærksomme, for også levende og tilsyneladende raske harer kan være bærere af smitten.

Harepest forekommer i Nordamerika, Asien o​​g Europa og ses hyppigt i Sverige og Norge. I Danmark har der kun været kendskab til ganske få tilfælde.