Sjælden 100 år gammel ballonhangar på Amager reddet

Købet af en militærhistorisk bygning redder også populær fritidsrideklub.

Ballonhangar på Islands Brygge. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én af Europas få tilbageværende ballonhangarer er blevet reddet fra nedrivning. Det drejer sig om ballonhangaren på Artillerivej i Amager Fælleds nordvestligste ende. Opført af Hærens ballonvæsen til opbevaring af observationsballoner, dengang man måtte op i luften for at måle artilleriets præcision ude på Fælleden, der dengang var øvelsesterræn.

Bygningen måler indvendig ti meter i højden og 32 meter i længden og var udset til nedrivning på grund af sin sørgelige forfatning.

Med dyster udsigt til at et monument over en særlig epoke i militærhistorien skulle forsvinde, har Realdania By & Byg netop købt ballonhangaren af det statslige ejendomsselskab Freja Ejendomme A/S.

Hallen har stået ubrugt hen i to et halvt år, men har ellers fungeret som ridehal for fritidsklubben »Rideklubben Ridevenner« med dens godt 100 børn og unge og 19 heste. Med Realdanias køb har både ballonhangaren og fritidsklubben overlevet.

»Hvis det her ikke var sket, måtte vi lukke. Det betyder alverden,« siger en næsten målløs daglig leder af »Rideklubben Ridevenner«, Marianne Pedersen.

Det er hendes drøm at kunne tilbyde alle byens børn adgang til de hyggelige og historiske rammer inklusiv rideundervisning.

I en pressemeddelelse siger adm. direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld:

»Vi er meget glade for at kunne købe og restaurere ballonhangaren, da det er en helt igennem unik bygningstype, som stort set ikke længere findes i Europa. Når vi er færdige med restaureringen af hallen og de øvrige bygninger, kan »Rideklubbens Ridevenner« fortsætte i endnu bedre rammer. Tilsammen udgør de et fantastisk kulturmiljø, som vi er meget glade for nu at være med til at bevare og holde i live.«

Overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen (S) er også begejstret:

»Vi har med »Rideklubben Ridevenner« på Islands Brygge et helt unikt fritidstilbud til børn og unge, hvor de kan passe heste, dyrke udendørs aktiviteter og nyde fællesskabet i klubben i historiske omgivelser. Derfor er jeg rigtig glad for, at Realdania By & Byg vil restaurere den gamle ballonhangar. Nu kan rideklubben fortsætte de næste mange år.«

Københavns Kommune bliver den fremtidige lejer af ballonhangaren og kommunen har forpligtet sig til at stå for driften af fritidsklubben. Samtidig planlægger kommunen at etablere skolehaver, plejecenter og daginstitution på et areal, der grænser op til ballonhangaren, så der skabes et rekreativt, grønt åndehul på Islands Brygge.

For at fejre, at fritidsklubben og hangaren er reddet for eftertiden, byder klubben onsdag eftermiddag på kaffe og kage for aftalepartnere, politikere, børn, unge og venner.