Sirener er stadig nødvendige

Der er en god grund til, at landets sirener afprøves første onsdag i maj hvert år.

På slaget 12 i dag hylede landets 1078 sirener i kor, da den årlige sireneafprøvning fandt sted.

Førhen var det en gang om ugen, hver onsdag kl.12, at danskerne måtte finde sig i sirenerne, men i 1994 besluttede regeringen at gøre det til en årlig i stedet for en ugentlig begivenhed.

Formålet med afprøvningen er ikke at teste, om de virker, men at holde befolkningen fortrolig med signalernes lyd og betydning. Testet bliver de nemlig hver nat, hvor sirenerne lydløst sættes i gang, så Beredskabsstyrelsen kan holde dem ved lige.

Alle byer i Danmark med over 1000 indbyggere har deres egen sirene, og selvom signalerne blev indført i 1939 i forbindelse med 2. Verdenskrig, er de stadig til gavn i 2007.

- Sidste gang der var brug for sirenen var i januar måned i Køge i forbindelse med forurening i drikkevandet og ikke mindst i 2004 ved fyrværkeriulykken i Kolding. Derfor er stadig brug for sirenerne. Det er ligesom en forsikring. Man ønsker aldrig at bruge den, men den er rar at have, siger Jan Silbermann.

I år er der blevet gjort ekstra meget ud af at annoncere afprøvningen, og Beredskabsstyrelsen har blandt andet iværksat en kampagne for børn og unge, der inkluderer de populære børneværter Martin og Ketil og standupkomiker Anders Fjeldsted.

- Det er for, at det ikke kommer bag på folk. Der sker jo meget ude i verden i dag, så vi vil helst ikke have, at folk bliver nervøse, fortæller varslingsmedarbejder Jan Silbermann fra Beredskabsstyrelsen.

Rent praktisk er det Århus Politi, som står for at trykke på knappen, der aktiverer samtlige 1078 sirener. I alt varer afprøvningen 15 minutter, og starter med signalet »Gå inden døre« og afslutter med »faren er forbi« signalet, der er én lang hyletone på 40 sekunder.