Singlemødres børn mangler virkelighedsforståelse

Børn af singlemødre bliver frarøvet muligheden for at lære om livets nuancer i forbindelsen mellem mor og far. Det mener to familieterapeuter, der er nervøse for tendensen med singlekvinder der vælger kunstig befrugtning.

Mangfoldigheden i opdragelsen vil mangle, når mor vælger far fra fra begyndelsen, advarer familieterapeuter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En mor, der vælger at få et barn med en ukendt donor, kan måske nok opfylde barnets basale behov. Men det begynder at halte, når det kommer til at give barnet balance i synet på omverdenen.

Det mener familieterapeut Jeanne Erichsen, der er koordinator i rådgivningscentret Familielaboratoriet.

- Når der både er en mor og far, får barnet i sin opvækst mulighed for at se noget forskelligt. Når moderen så fravælger faderen, så vælger hun også en mangel for sit barn. Barnet har brug for begge sider til at udvikle forskellighed, siger Jeanne Erichsen og mener, at barnet bliver bedre til konfliktløsning og at anerkende forskellighed, hvis det har fået en forsmag på det i sin opvækst.

Ikke lig skilsmissebørn
Mange børn vokser i dag op med skilsmissebørn, men familieterapeuten, der også har været kursusleder i Familiestyrelsen, afviser, at børn af singlemødrene er i båd med skilsmissebørnene. Dermed stiller hun sig uenig med flere i debatten på berlingske.dk.

- Når forældrene er skilt, så er manden der stadig, bare i en anden familie – han er stadig far og kan give et modspil til det billede af moderen, som barnet suger til sig, siger hun og udtrykker både forståelse og bekymring for tendensen med singlemødre:

- Jeg kan godt forstå en kvindes behov for at blive mor. Sagtens. Men jeg synes, det er bekymrende, at kvinder i dag ikke øver sig i samspil med en mand, som de vil have børn med. Det er et tidstegn, som jeg synes, at vi må tage op. Det er en opgave for hele samfundet; det er vores fælles problem, siger hun, men kan ikke på stående fod komme med en løsning.

Projektbørn
Jesper Juul, der er forfatter til fagbogen for forældre, Dit kompetente Barn, er enig. Han mener heller ikke, at børn har godt af at mangle en far i opvæksten.

- Børn, der af den ene eller anden grund vokser op uden en far, vil helt givet mangle en mandlig rollemodel eller modstykke på et helt eksistentielt plan, som vil påvirke deres selvfølelse og relationer til andre mennesker, siger han og advarer de enlige mødre om at gøre børnene til ’projektbørn’, da det kan give børnene lav selvfølelse at vokse op i evigt fokus.